Nizozemci budou rozhodovat o Asociační dohodě EU-Ukrajina


Lucie Priknerová, Euroskop, 5. 4. 2016

Nizozemce ve středu čeká referendum o ratifikaci Asociační dohody EU s Ukrajinou. Lidové hlasování má pouze poradní charakter. Nizozemským euroskeptikům se ale stalo záminkou k vyjádření postoje k dalšímu rozšiřování EU i vůči evropské integraci samotné.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker letos varoval, že holandské odmítnutí dohody by mohlo vést ke „kontinentální krizi“ a destabilizaci. Obavy dává najevo i Kyjev. Průzkumy, zveřejňované v nizozemských médiích v posledních měsících, naznačují mírné vedení těch, kteří by hlasovali proti.

Referendum bude platné pouze v případě, že se k němu dostaví 30 procent oprávněných voličů. Pokud se lidé vyjádří proti ratifikaci, vláda může navrhnout zákon, který by stáhnul ratifikaci, která již byla schválena nizozemským parlamentem. Vláda ale může naopak parlamentu doporučit, aby ji potvrdil.

Snahu euroskeptiků vyvolat referendum podpořilo svým podpisem 450 tisíc lidí. Organizátory iniciativy byly satirické webové stránky Geenstilj.nl a hnutí jako je Forum voor Democratie (Fórum pro demokracii), která v zemi dlouhodobě prosazují referendum o celkovém setrvání v unii.

Nizozemské referendum
Nizozemští podporovatelé asociační dohodys Ukrajinou před holandskou ambasádou v Kyjevě. Zdroj: čtk

Kritici EU se chtějí zviditelnit

Příznivci ratifikace Asociační dohody tvrdí, že může pomoci Ukrajině jak v boji proti korupci a diskriminaci, tak při zavádění ekonomických reforem. Stabilizace Ukrajiny a jejich hranic je ale i v zájmu EU, dodává web Euobserver.

Naopak odpůrci vidí referendum jako příležitost poukázat na svůj odpor k Bruselu. „Nám samozřejmě vůbec nezáleží na Ukrajině,“ přiznává pro web ABC News profesor Arjan van Dixhoorn, který je lídrem Občanského výboru EU, jedné z euroskeptických skupin, které se o vyvolání referenda zasadily. Jeho seskupení si přeje, aby se Nizozemci měli právo vyjádřit v referendu o setrvání své země v EU, což ale tamní zákony neumožňují.


Nizozemci versus Putinův režim

Pro některé Nizozemce jde ale v referendu také o vyjádření postoje k režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Zastánci potvrzení ratifikace upozorňují na to, že odmítnutí Asociační dohody by Ukrajinu vůči Rusku oslabilo.

Odpůrci naopak tvrdí, že její uzavření by mohlo EU zatáhnout do konfliktu Ukrajiny a Ruska. „ EU by mohlo být zapojeno do pokusu Ukrajiny znovu získat Krym“, řekl webu Politico Harry van Bommel, poslanec za euroskeptickou Socialistickou stranu.

Asociační dohoda sehrála v politické dění na Ukrajině klíčovou roli. Nejdříve ji smetl ze stolu ukrajinský prezident Viktor Janukovič. Tento krok vyvolal masivní lidové protesty, které v únoru 2014 vedly až k jeho svržení. Nový prezident Petro Porošenko Asociační dohodu podepsal a usiluje o její ratifikaci v EU.

Dohodu o přidružení Ukrajiny k EU a a související obchodní dohodu zatím ratifikovalo 27 zemí unie a souhlasil také Evropský parlament.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek