Europol: 9 z 10 uprchlíků přišlo do Evropy za pomoci pašeráků


Euroskop, čtk, 17. 5. 2016

Pašování migrantů je výnosný byznys, který loni dosahoval obratu mezi pěti až šesti miliardami dolarů, uvedl Europol ve shrnutí podrobné zprávy o současných převaděčských sítích. Převaděči, většinou napojení na kriminální svět, se podle dnes zveřejněného dokumentu podíleli na 90 procentech loňských příchodů uprchlíků a je pravděpodobné, že tento podíl letos ještě vzroste.

V dokumentu, vypracovaném společně s organizací Interpol, evropská agentura také varuje před dalším možným zvýšením počtů přicházejících. Jen v krizové Libyi prý na cestu do unie čeká okolo 800.000 lidí.


Pašeráci přizpůsobují své trasy

Podle dubnových statistik se po výrazném poklesu příjezdů z Turecka do Řecka stává právě cesta přes centrální Středomoří z jihu do Itálie opět nejfrekventovanější migrační trasou. Pokles počtů v Egejském moři je zřejmým důsledkem březnové dohody mezi unií a Tureckem a zablokování následné takzvané balkánské trasy.

Europol ale ve svém dokumentu upozorňuje, že pašeráci se umějí rychle přizpůsobit novým podmínkám a umějí najít nové cesty do EU. V současnosti prý existuje asi 250 míst uvnitř unie i mimo blok, které mají pro pašování migrantů klíčový význam.

Zpráva zmiňuje nejen nejobvyklejší cesty přes východní či střední Středomoří, ale také například i trasy přes Španělsko a Portugalsko. Dokument také připomíná cesty na východě EU – přes Ukrajinu, Bělorusko a Rusko. A to včetně přechodů ze severu Ruska rovnou do Finska či do Norska spojeného s EU v schengenském prostoru.

Záchrana migrantů na moři


Čluny možná nahradí letadla

Nejčastějším způsobem přepravy migrantů loni zůstával osm až 12 metrů dlouhý gumový člun, který uveze až 40 lidí. Zpráva ovšem varuje před možnou rostoucí snahou využívat k transportu migrantů do EU letadel poté, co evropské země začaly na mořích s intenzivnějším hlídkováním.

Na převaděčství se podle zprávy podílí „volně propojené“ sítě, jejichž příslušníci jsou původem z více než stovky zemí, včetně států EU. Základní strukturu prý představuje jakýsi šéf, který volně koordinuje aktivity na dané trase, organizátoři se sítí dobrých kontaktů přímo na místě a na nejnižší úrovni řada těch, kdo konkrétně s věcí pomáhají.


52 % migrantů platí hotově

Migranti platí nejčastěji v hotovosti, Europol uvádí, že se tak děje v 52 procentech případů. Druhým nejčastějším způsobem jsou alternativní bankovní systémy, založené na tradičním postupu známém v muslimském světě jako hawala. Jde o neformální systém převodu peněz založený na směnkách.

Potřeba zaplatit převaděčům ovšem může být i zdrojem následného zneužívání migrantů, například k otrocké práci či sexuálním službám, upozornil Europol. Na převaděčství se podle zprávy stále více navazují jiné formy zločinu, nejčastěji spojené s drogami, které mnohdy putují po stejné trase jako migranti, právě s obchodováním s lidmi, majetkovou trestnou činností a padělatelstvím.

Materiál totiž kromě jiného připomíná také časté výměny potřebných dokumentů či rovnou jejich výrobu. Zpráva také varuje před možností, že zdrojů, které mají převaděči k dispozici, mohou ke svým cílům využít také teroristické organizace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek