EU: Zisky z konfliktních minerálů by neměly jít do kapsy zločincům


Lucie Priknerová, Euroskop, 12. 7. 2016

EU chce přijmout opatření, která by regulovala obchod s minerály z oblastí konfliktů. Nový návrh se má týkat i velkých dovozců, rafinérií a hutí, kteří by se měli více zajímat o původ nerostných surovin, se kterými obchodují a z nichž se pak vyrábí např. šperky, automobily a elektronika.

Konkrétně by se opatření mělo vztahovat na zlato, cín, wolfram a tantal, které se používají např. při výrobě mobilních telefonů. Firmy budou muset prokazovat, že svojí činností nepřispívají k posílení konfliktů. V celém řetězci by opatření mělo zasáhnout až 900 tisíc firem.

Předběžnou dohodu o návrhu nařízení už odsouhlasili evropští zákonodárci i členské země na Radě EU. Pravidla ovšem čekají na formální schválení.

Opatření míří zejména proti konfliktu v Kongu

„Tato politická dohoda o konfliktních minerálech pomůže, aby obchod podporoval napříč světem mír a prosperitu v komunitách a oblastech zasažených ozbrojenými konflikty,“ uvedla eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

„EU chce zabránit tomu, aby mezinárodní obchod s minerály sloužil k financování vojenských vůdců, kriminálníků a těch, co porušují lidská práva,“ uvedla jménem Rady EU nizozemská ministryně zahraničního obchodu a rozvojové spolupráce Lillianne Ploumenová. Podle EU je návrh zaměřen zejména vůči Demokratické republice Kongo. Byznys v oblasti nerostných surovin hraje roli ve 27 afrických konfliktech, uvádí list Guardian.

Výhrady mají lidskoprávní i zájmové skupiny

„Musíme prolomit bludný kruh mezi obchodem s minerály a financováním konfliktů,“ uvedl předsedy Výboru pro obchod Bernd Lange. Návrh prosazovali především levicoví poslanci, zatímco konzervativci upozorňovali na obtíže, které by přísnější kontroly surovin mohly způsobit malým a středním podnikům. „Uvalení takovéto regulace na dodavatelský řetězec je nerealizovatelné, zvláště pro malé a střední podniky,“ řekl poslanec za Evropskou lidovou stranu Franck Proust pro Guardian.

Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) zase upozorňuje, že evropská regulace se nebude týkat firem, které prodávají finální produkty obsahující zmíněné nerostné suroviny. Podle AI to znamená, že nová úprava nebude mít reálný dopad, píše Wall Street Journal.

„Co požaduje je prosté: EU chce, aby evropské firmy jednaly s náležitou opatrností, když kupují tyto minerály nebo výrobky. To je absolutně v souladu s existujícími mezinárodními standardy, ke kterým se členské státy EU přihlásily už před lety,“ říká Iverna McGowanová, šéfka kanceláří evropských institucí Amnesty International.

Rozdíl oproti americké úpravě

Návrh EU se má týkat konfliktních oblastí po celém světě, čímž se podle agentury Reuters liší od geograficky omezenější americké úpravy pro některé konfliktní minerály z roku 2010. Jejím úkolem bylo např. omezení konfliktu v Demokratické republice Kongo. Akt přispěl k utlumení těžařské činnosti v oblasti a připravil o práci tisíce dělníků ve východním Kongu. Zabránit tomu, aby výnosy z těžby nerostů podporovaly konflikty, se ale nepodařilo.

Nový návrh EU se týká pouze určité části minerálů. V oblasti světového obchodu s diamanty se snahou, aby se výdělky z něho nedostaly k povstaleckým skupinám, zabývá tzv. Kimberley Process.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek