Komise dala zelenou nové dohodě o ochraně dat z EU v USA


Euroskop, čtk, 12. 7. 2016

Evropská komise dnes potvrdila, že nová dohoda mezi EU a Spojenými státy označovaná jako „Štít EU-USA na ochranu soukromí“ (EU-US Privacy Shield) dostatečně ochrání data evropských občanů zpracovávaná ve Spojených státech. Podle eurokomisařky pro spravedlnost Věry Jourové nyní jde o to pravidla rychle uvést v život tak, aby firmy i občané opět získali potřebnou jistotu.

Americká státní tajemnice pro obchod Penny Pritzkerová považuje dnešní krok komise za milník v době, kdy sdílení dat přispívá k růstu ekonomiky prakticky ve všech oblastech. Pro firmy bude podle ní znamenat větší obchodní příležitosti a možnost spolupracovat přes Atlantik.

„Spotřebitelům zajistí, že budete mít přístup k vašim oblíbeným on-line službám a nejnovějším technologiím při silné ochraně vašeho soukromí,“ řekla Pritzkerová novinářům.

Co rozpoutal rakouský student?

Evropská komise a Spojené státy vyjednávaly o nové úpravě v této oblasti poté, co unijní soud loni v říjnu svým rozhodnutím zrušil 15 let platící právní rámec předávání dat mezi EU a USA. Rozhodnutí bylo výsledkem snahy rakouského aktivisty Maxe Schremse, který si v Irsku stěžoval na internetovou společnost Facebook. Nová dohoda byla zveřejněna v únoru, od té doby se na ni ale ještě dál pracovalo.

Rozhodnutí komise vstoupí na evropské straně v platnost poté, co bude oznámeno členským zemím. V USA musí být dohoda zveřejněna ve Federálním rejstříku a poté k ní budou moci od počátku srpna ve Spojených státech sídlící firmy dobrovolně přistupovat.

Kritika Zelených

Jourová dnes před novináři připomněla, že nový systém ochrany osobních údajů občanů EU znamená přísnější ochranu údajů, jejichž nedodržování bude lépe postižitelné, zavádí opatření na ochranu proti přístupu vládních orgánů k osobním údajům a zjednodušuje možnosti nápravy, které mohou fyzické osoby využít v případě stížnosti.

Dohodu dnes okamžitě kritizovali evropští Zelení, podle kterých dala komise Američanům „bianco šek“ a ochrana dat je stále příliš slabá. Podle agentury APA se velmi podobně vyjádřil i rakouský aktivista Schrems.

Principy dohody o ochraně dat mezi EU a USA:

– Americké firmy, které chtějí nakládat s daty občanů zemí EU, se musí dobrovolně zavázat k dodržování dohodnutých pravidel. Od počátku srpna se budou moci – poté, co odpovídajícím způsobem upraví své postupy – zapsat na seznam amerického ministerstva obchodu.

– Ministerstvo obchodu bude seznam pravidelně aktualizovat a kontrolovat, zda se společnosti skutečně řídí pravidly, k nimž se zavázaly. Pokud ne, budou čelit postihu a vyškrtnutí.

– Spojené státy závazně přislíbily EU, že přístup veřejných orgánů k osobním údajům za účelem prosazení práva a zajištění národní bezpečnosti bude podléhat jasným omezením, ochranným opatřením a mechanismům dohledu.

– Spojené státy vyloučily, že by osobní údaje předávané do USA v rámci dohody sledovaly nahodile a masově. Sběr údajů připadá v úvahu jen za určitých podmínek a musí být co nejcílenější a nejsoustředěnější.

– Kdokoli v EU bude moci v této otázce využít nápravných mechanismů.

– V rámci amerického ministerstva zahraničí kvůli otázkám spojeným s národní bezpečností přímo vznikne úřad ombudsmana, nezávislý na amerických zpravodajských službách.

– Stížnost by ideálně měla vyřešit firma. Pokud ne, mohou se fyzické osoby obrátit na orgány pro ochranu údajů ve své zemi, které ve spolupráci s americkými úřady dohlédnou na prošetření.

– Nepodaří-li věc vyřešit jinak, bude poslední možností rozhodčí řízení.

– Fungování dohody, včetně závazků a záruk bude každý rok společně posuzováno Evropskou komisí a ministerstvem obchodu USA za účasti národních zpravodajských odborníků z USA a z evropských orgánů pro ochranu údajů. Komise bude o výsledcích informovat veřejně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek