Europarlament ustavil vyšetřovací výbor k Panama Papers


Alžběta Kuchařová, Marie Bydžovská, 25. 7. 2016

V červenci se uskutečnila ustavující schůze nově zřízeného vyšetřovacího výboru, který se bude zabývat daňovými úniky v kauze Panama Papers. Předsedou byl zvolen poslanec Werner Langen (EPP, DE). Členy výboru jsou také dva čeští poslanci – Petr Ježek (ALDE) a Luděk Niedermayer (EPP).

„Daňová spravedlnost a férová daňová soutěž představují významnou součást vnitřního trhu a globálního systému. Pokud se podíváte, jak dopadlo referendum ve Velké Británii, kde venkovské oblasti stály proti finančním elitám z Londýna a okolí, můžeme říci, že se jedná o společenský problém, v kterém musíme usilovat o spravedlnost,“ řekl Langen po svém zvolení do čela výboru.

Vytvoření samostatného vyšetřovacího výboru v případech jako je kauza Panama Papers představuje jeden z nejsilnějších nástrojů, které má europarlament k dispozici. Tyto výbory se zabývají případy porušení evropského práva nebo nesprávným úředním postupem při jeho uplatňování, kterého se mohl dopustit orgán EU nebo veřejné moci členského státu, nebo osoba, jež má pravomoc provádět evropské právo.

Na dokončení své práce mají vyšetřovací výbory dvanáct měsíců. Tato lhůta může být ale až dvakrát prodloužena vždy o tři měsíce.

Daňové úniky prošetří i 2 čeští europoslanci

Vyšetřovací výbor pro prošetření kauzy Panama Papers byl zřízen na základě žádosti 337 poslanců. Jeho úkolem bude prošetřit údajná porušení a nesprávný postup ze strany Komise či členských států při uplatňování právních předpisů EU v oblasti praní špinavých peněz a daňových otázek.

Výbor má 65 řádných členů, kteří byli jmenováni na dílčím plenárním zasedání v Bruselu ve čtvrtek 23. června na základě nominací předložených politickými skupinami a nezařazenými poslanci. Jsou mezi nimi i dva čeští poslanci, a to Petr Ježek (ALDE) a Luděk Niedermayer (EPP).

Oba čeští poslanci se problematikou daňových úniků zabývají také jako členové zvláštního výboru TAXE2 a stálého výboru ECON. Na ustavující schůzi v úterý 12. července byl předsedou výboru PANA zvolen německý poslanec Werner Langen (EPP). Aklamací pak byli zvoleni také čtyři místopředsedové: Ana Gomes (S&D, PT), Pirkko Ruohonen-Lerner (ECR, FI), Fabio de Masi (GUE/NGL, DE) a Eva Joly (Zelení/EFA, FR).

V září budou europoslanci diskutovat s novináři

První řádná schůze výboru se uskuteční koncem září. Poslanci na ní chtějí vyslechnout novináře z Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ), kteří za únikem dokumentů, který celou kauzu Panama Papers spustil, stojí. Jednou z prvních osob, které si výbor pozve, bude pravděpodobně také komisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiku Miguel Arias Cañete, jehož manželka figuruje na seznamu politiků a podnikatelů, kteří mohli ukrývat své finanční prostředky v daňových rájích, a bývalý britský ministr financí George Osborne.

O možnosti zřídit s ohledem na odhalení panamských dokumentů zvláštní vyšetřovací výbor Evropský parlament poprvé diskutoval na svém dubnovém plenárním zasedání. Jednou z uvažovaných možností bylo sloučení nového výboru se zvláštním výborem TAXE2, který se zabývá daňovými rozhodnutími.

Mandát výboru měl být schválen již v květnu, právní služba Parlamentu však zaslala předsedovi několik připomínek a doporučení, a tak Konference předsedů o mandátu rozhodla až 2. června. Následně bylo jeho znění přijato na červnovém plenárním zasedání ve Štrasburku.

Autor: Alžběta Kuchařová, Marie Bydžovská

Sdílet tento příspěvek