Evropská pohraniční stráž zahájila činnost. Může čítat až 1500 lidí


Libor Škácha, Euroskop, 13. 10. 2016

Evropská pobřežní a pohraniční stráž, jež rozšiřuje působení agentury Frontex, zahájila 6. října svou činnost. O jejím zřízení bylo rozhodnuto v reakci na loňské zvýšení počtu imigrantů přicházejících do Evropy.

Evropský komisař Dimitris Avramopoulos ustanovení pobřežní stráže označil za historický okamžik a symbol jednoty všech 28 členských zemí, jenž „svědčí o jejich kolektivní zodpovědnosti v otázce společné ochrany vnějších hranic“. „Zvýšená ostraha hranic však neznamená, že by se Evropa izolovala a stávala se pevností,“ ujišťoval Avramopoulos při zahájení.

Fabrice Leggeri, šéf Frontexu a nyní i pohraniční stráže zdůraznil, že „nově ustanovená agentura je silnější a lépe vybavena, aby mohla lépe čelit bezpečnostním výzvám pojícím se k migrační krizi“. Agentura bude provádět ostrahu vnějších hranic tak, aby „mohla lépe identifikovat slabá a zranitelná místa a předejít tak případné krizi.“, dodal Leggeri.

Pobřežní stráž bude také nově pomáhat uprchlíkům, kteří se dobrovolně rozhodnou vrátit se do země původu. Plánuje tak pomoci navrátit se k principům volného pohybu osob v Schengenském prostoru, jednomu z pilířů EU. Již několik zemí, mezi nimi Německo, Rakousko či Švédsko, dočasně zavedlo kontroly na vnitřních hranicích ve snaze zabránit nelegálním přechodům hranice.


Stráž zatím působí na bulharsko-turecké hranici

Společný program pro ochranu hranic byl symbolicky spuštěn na bulharsko-turecké hranici. Jedná se o klíčové místo pro migranty, kteří pro vstup do Evropy zvolili vnitrozemskou trasu, aby se vyhnuli rizikům, jež jsou spojená s cestou přes Středozemní moře.

Kapacita Evropské pobřežní a pohraniční stráže dosahuje v současnosti několika desítek mužů, kteří byli umístění do nejrizikovějšího místa bulharsko-turecké hranici v blízkosti obce Kapitan-Andreevo. Jednotka, jejíž lidské a materiální kapacity jsou závislé na příspěvku členských států, může být rozšířena až do kapacity 1500 osob. Jejím hlavním úkolem je pomoci unijním státům, které mají hranici se třetími zeměmi a čelí tak největšímu náporu ze strany uprchlíků.

Zahájení činnosti pohraniční a pobřežní stráže EU
Evropská pobřežní a pohraniční stráž zahájila svou činnost na začátku října na hranicích Bulharska a Turecka. Zdroj: Evropská komise

Hlavní shoda v migrační krizi: Musíme chránit hranice

Vytvoření společné nadnárodní agentury představuje prvek koheze a solidarity mezi unijními zeměmi, jelikož odlišná migrační politika jednotlivých členských zemí prohlubuje neshody mezi členskými státy. Posílení dohledu a ochrany hranic je jedním z mála bodů, na kterém panuje shoda napříč Unií.

Na kulminaci migrační krize v roce 2015 státy EU reagovaly v březnu podepsáním smlouvy mezi EU a Ankarou a zavřením hranic iniciovaným některými členskými státy na balkánské trase, což pomohlo snížit počty přicházejících uprchlíků, zejména na řecké ostrovy.

Oproti tomu Itálie stále čelí přílivu uprchlíků z libyjského pobřeží. Na přelomu září a října bylo zachyceno ve vodách Středozemního moře více než 10 tisíc osob, přičemž 49 z nich zahynulo. Komisař Avramopoulos slíbil Itálii podporu. Její břehy prozatím hlídá 18 námořních plavidel a 500 mužů.

Bulharsko postupně zavírá hranice

Bulharsko se zase letos rozhodlo postupně zavírat hranice, což vyústilo v to, že téměř 10 000 migrantů se ocitlo de facto v pasti. Dalších 60 000 se rozhodlo přijít do Řecka a 140 000 do Itálie.

Opatření nastolená Bulharskem pramení především ze strachu z opakování silné migrační vlny, jelikož v Turecku se nachází téměř 3 miliony Syřanů uprchlých z vlasti. Bulharský ministerský předseda Boïko Borisov vyslovil přání, aby se Ankara stala „strategickým partnerem“, zatímco některé členské státy jsou k tomuto návrh spíše skeptické.

Bulharsko v současnosti také plánuje rozšířit pohraniční plot až do celkové délky 259 km na bulharsko-turecké hranici, i přes to, že v současnosti dle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci migrační toky klesají, řádově o 20 – 30 procent.

Autor: Libor Škácha, Euroskop

Sdílet tento příspěvek