Valonské NE blokuje podpis obchodní smlouvy EU s Kanadou


Libor Škácha, Euroskop, 24. 10. 2016

I přes mezinárodní tlak hlasoval parlament belgického frankofonního regionu Valonska, jenž je jedním z pěti legislativních orgánů v zemi, proti ratifikaci obchodní smlouvy mezi EU a Kanadou známou pod zkratkou CETA. Přesto do pondělního večera stále existuje šance, že dohoda vstoupí v platnost.

Regionální parlament přijal 14. října rezoluci, ve které žádá valonského premiéra Paula Magnetta, aby smlouvu o volném obchodu nepodepisoval. Ten požadavek vyslyšel a prohlásil, že „nedá belgické federální vládě mandát k podpisu smlouvy“, jenž musí být schválena a ratifikována všemi 28 členskými státy.

„Nechápejme to jako odmítnutí smlouvy jako celku, ale spíše jako žádost či prosbu o znovuotevření jednání, která by měla být vyslyšena na celoevropské úrovni,“ upřesnil Magnette, zvolený za socialistickou stranu. Kvůli smlouvě CETA se v posledních dnech častokrát scházel s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem či předsedou evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.


Valonské obavy z poškození domácího trhu

Obchodní smlouva s Kanadou je ve Valonsku odmítána napříč celou společností. Negativně se k ní staví odbory, neziskové organizace i zástupci zemědělského sektoru. Největší obavy Valonska plynou z možných negativních dopadů na veřejný sektor, sociální služby, nebo průmysl. Další kritika vůči smlouvě se týká údajného poškození unijních ekologických, potravinářských a pracovních norem.

Nacionalistická Nová vlámská aliance (N-VA), nejsilnější politická strana ve Flandrech, označila Valonsko za „sovětskou republiku“, která svým jednáním ohrožuje obchodní zájmy obyvatelů Flander. Šéf belgické diplomacie Didier Reynders přiznal, že případný neúspěch jednání by byl problém, jenž by mohl vést k mezinárodní izolaci Belgie.

Magnette se proti tomu ohradil a prohlásil, že raději bude v diplomatické izolaci, než aby šel proti občanským zájmům valonské společnosti, která Komisí vyjednanou smlouvu CETA odmítá.

Kanada nebude jednat věčně

Kanadská trpělivost však má své meze. Premiér Justin Trudeau nedávno řekl: „Pokud se Unie není schopna dohodnout na podpisu tak pokrokové obchodní smlouvy s blízkým partnerem, jako je Kanada, bude schopna se vypořádat s problémy, které přijdou v budoucnosti?“

Kanadská ministryně obchodu Chrystia Freelandová ještě v pátek prohlašovala, že jednání skončila krachem. Před sobotním jednáním v Evropském parlamentu však dodala, že „na tahu je Evropa. Doufáme, že je stále možné najít řešení.“

Rozporuplnosti se nevyhýbá ani Magnette. Na jednu stranu po sobotních jednáních potvrdil, že je stále proti plánovanému podpisu, nicméně ujistil, že jednání se posunula a že již zbývá vyřešit pouze „menší problémy“.

V pondělí je poslední možnost dohodnout se

Přestože valonský premiér je proti podpisu smlouvy, stále existuje šance na úspěch. Valonské vládě, resp. Belgii, byla ze strany Kanady a EU dána poslední možnost na změnu postoje. Předseda Evropské rady Donald Tusk se v pondělí 24. října sejde s belgickým federálním premiérem Charlesem Michelem, aby belgický postoj konzultovali.

Podle výsledného rozhodnutí se uvidí, zda k slavnostnímu podpisu obchodní smlouvy dojde 27. října na summitu EU-Kanada, nebo bude summit zrušen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek