EU pozvala Trumpa na summit EU-USA při nejbližší příležitosti


Euroskop, čtk, 9. 11. 2016

Evropská unie zve nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa na společný summit EU-USA při nejbližší možné příležitosti. Ve společném dopise, kterým mu poblahopřáli k úspěchu ve volbách, to dnes napsali předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker. Prohlubování transatlantických vztahů je podle nich nyní důležitější než kdy dříve.

Jen těsná spolupráce EU a Spojených států může podle Tuska a Junckera zajistit zvládnutí výzev, jako jsou Islámský stát, hrozby ukrajinské suverenitě a územní celistvosti, klimatické změny nebo migrace.

„Musíme upevnit mosty, které jsme přes Atlantik budovali,“ napsali představitelé EU Trumpovi, který ve volbách porazil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou a do funkce nastoupí v lednu. Je podle nich třeba snažit se o to, aby vazby zůstaly silné a trvalé.

Euroamerické strategické partnerství je podle Tuska a Junckera naštěstí široce a hluboce založené, stojí na sdílených hodnotách svobody, lidských práv, demokracie a víry v tržní hospodářství.

Oba evropští politici v dopise připomněli snahy o posílení energetické bezpečnosti a řešení klimatických změn, spolupráci v bezpečnostní oblasti na východ a na jich od Evropy, ale třeba také vyjednávání o obchodní dohodě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Tyto rozhovory, které chtěli mít Brusel a Washington původně dokončeny letos, se ale v posledních měsících prakticky zastavily.

„Evropané věří, že Amerika, jejíž demokratické ideály vždy byly majákem naděje napříč světem, bude dál investovat do partnerství s přáteli a spojenci,“ uvedli Tusk s Junckerem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek