Summit EU: Záruky pro Nizozemí, boje v Sýrii a brexit


Marie Bydžovská, Euroskop, 15. 12. 2016

Šéfy států a vlád Evropské unie čeká dnes v Bruselu nabitý program prosincového summitu osmadvacítky. Lídři by se měli dohodnout na zárukách, které Nizozemsku umožní jako poslední zemi EU ratifikovat asociační dohodu s Ukrajinou. Diskutovat se bude o migraci a v této souvislosti o vztazích s Tureckem či africkými státy nebo o posilování evropské bezpečnosti a spolupráci s NATO.

Důležitým tématem jednání bude ratifikace asociační smlouvy s Ukrajinou, která se zadrhla kvůli negativnímu výsledku referenda v Nizozemí. Tamní vláda nicméně předložila spolu s Komisí kompromisní návrh, jak překážku překonat.

Nizozemský premiér Mark Rutte žádá záruky, že ratifikace asociační dohody s Ukrajinou není formální krok na cestě ke členství země v EU a ani unii nezavazuje k vojenské pomoci Kyjevu. Taková ujištění by měla zemi jako poslednímu členskému státu unie umožnit ratifikaci dohody.

Ačkoliv návrhy Nizozemí byly zveřejněny na poslední chvíli, česká vláda na včerejším zasedání dokument projednala a považuje jej za přijatelný, řekl před odletem na summit premiér Bohuslav Sobotka. „Je to jediná realistická cesta, jak reagovat na výsledky nizozemského referenda a problém v rámci EU vyřešit,“ řekl Sobotka.

Nizozemský premiér Mark Rutte by měl podle Sobotky nicméně na summitu ostatním premiérům a prezidentům představit plány, jak chce jeho vláda dovést ratifikaci dohody do cíle. I vzhledem k tomu, že Nizozemí čekají v březnu parlamentní volby.

Mark Rutte
Nizozemský premiér Mark Rutte hlasuje v referendu, které zkomplikovalo ratifikaci asociační smlouvy s Ukrajinou. zdroj: čtk

Na programu jednání bude i dění v Sýrii. Lídři členských zemí mají na summitu v plánu připomenout své odhodlání sankcemi trestat ty, kdo jsou odpovědní za válečné zločiny a porušování lidských práv. Nově také zdůrazní, že peníze z Evropy na obnovu země půjdou jen v případě věrohodných politických změn v zemi, kde má nyní v občanské válce jednoznačně navrch režim prezidenta Bašára Asada podporovaný Ruskem.

Český premiér Bohuslav Sobotka před odletem do Bruselu řekl, že kritika ohledně Sýrie nemůže být směřována vůči Evropské unii jako celku. „Není to evropský debakl, ale debakl konkrétních evropských zemí, které měly svojí syrskou politiku. Je to debakl těch zemí, které vsadily na podporu opozice proti Asadovy a tuto opozici dlouhodobě podporovaly. Je to otázka spíše pro Francii nebo Británii,“ řekl.

V současnosti je podle něj potřeba usilovat o dosažení dohody a dlouhodobého politického řešení, které umožní situaci v Sýrii stabilizovat a zajistit humanitární pomoc lidem, kteří v důsledku bojů trpí.

Summit zhodnotí dohody o migraci s třetími zeměmi

I nadále zůstává na programu vrcholných schůzek otázka migrace. Poté, co dohoda s Ankarou výrazně omezila příchod migrantů po takzvané balkánské trase, se klíčovou oblastí opět stává centrální Středomoří. Tamní počty migrantů jsou letos vyšší než loni, celkem se od ledna do listopadu do Itálie touto cestou dostalo podle agentury Frontex přes 173.000 osob.

Lídři EU by měli zhodnotit výsledky partnerství EU uzavřené s pěti africkými zeměmi: Mali, Nigerem, Nigérií, Senegalem a Etiopií. Unie se v reakci na vysoké počty migrantů, kteří do Evropy míří z těchto zemí, letos rozhodla podmínit veškerou svou spolupráci s nimi kooperací při řešení migrace.

Na pořadu dne bude i spolupráce s Tureckem. Mezi členskými zeměmi nepanuje shoda v otázce dalšího pokračování přístupových jednání s Ankarou. K jejich zmrazení v úterý vyzvalo Rakousko. Podle diplomata účastnícího se příprav jednání však není pravděpodobné, že by k takovému kroku došlo.

„Bylo by hloupé dohodu s Tureckem bourat. je efektivní, přináší reálné výsledky,“ řekl novinářům Sobotka. „Samozřejmě je nutné trvat na dodržování podmínek. Pokud je Turecko nebude plnit, nemůžeme se tvářit, že je plní,“ dodal.

Večeře bez britské premiérky

Odpoledne se summit, částečně za účasti generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, bude zabývat posilováním evropské bezpečnosti, spoluprací se Severoatlantickou aliancí a také hospodářskou problematikou.

Na večer předseda summitů Donald Tusk naplánoval neformální večeři lídrů 27 zemí unie bez Británie, která se v referendu rozhodla z bloku odejít. Na večeři má být potvrzen postup EU27 poté, co Londýn příští rok na jaře formálně spustí dvouleté vyjednávání o odchodu. Proti předpřipravenému plánu už protestuje europarlament, který by měl v jednáních hrát menší roli, než si jeho představitelé přejí.

„Je to standardní organizační příprava. Je logické, že se scházíme bez Británie,“ okomentoval premiér plány na večeři 27 evropských lídrů bez britské premiérky Theresy Mayové.

S ostrovním královstvím se povedou dvě jednání – o podmínkách rozchodu s EU a o budoucích vztazích. Nejdříve musí britská vláda přijít s návrhem, jak si představuje uspořádání vzájemných vztahů. Zadání pro vyjednavače za EU by měl formulovat jarní summit evropských lídrů, upozornil premiér.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek