Nová vláda Islandu plánuje referendum o vstupu do EU


Euroskop, čtk, 11. 1. 2017

Island dva a půl měsíce po předčasných parlamentních volbách konečně ví, kdo vytvoří vládní koalici. Středopravý kabinet povede Bjarni Benediktsson, předák Strany nezávislosti, která volby vyhrála. Program vlády obsahuje uspořádání referenda o připojení k Evropské unii.

Benediktsson, který byl od roku 2013 ministrem financí, na úterní tiskové konferenci novináře seznámil se složením vlády. Na její podobě se shodli představitelé koaličních stran, jimiž jsou ještě Jasná budoucnost a Vidreisn (Reforma).

Vládní program, zveřejněný koalicí, kromě jiného zahrnuje uspořádání referenda o připojení k Evropské unii koncem volebního období. Koalice ale podle AFP pohřbila naděje na radikální institucionální reformy, zejména pokud jde o potvrzení nové ústavy, na jejímž vypracování se v letech 2010 až 2012 podílela občanská komise.

Sestavení vlády brzdily mimo jiné neshody ve vztahu k EU

Vytvořit vládní koalici se podařilo až ve čtvrtém kole vyjednávání. Islandský prezident Gudni Jóhannesson krátce po volbách pověřil sestavením vlády nejprve Benediktssona, jehož strana v 63členném parlamentu obsadila 21 křesel. Předseda Strany nezávislosti ale neuspěl kvůli rozdílnému pohledu partnerů na otázky rybolovu a vztahu k Evropské unii.

Po něm se marně snažila vytvořit kabinet i Katrín Jakobsdóttirová, předsedkyně Levicově-zeleného hnutí, které má v zákonodárném sboru deset poslanců. Jako třetí v pořadí pak nepochodila ani Birgitta Jónsdóttirová, šéfka Pirátské strany, jež ve volbách získala rovněž deset mandátů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek