EU může od Trumpa čekat požadavek na víc peněz na obranu


Marie Bydžovská, Euroskop, čtk, 3. 2. 2017

Evropská unie může od administrativy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa očekávat, že po ní bude chtít, aby dávala víc peněz na společnou obranu. Spojené státy také nebudou uzavírat mnohostranné obchodní dohody, ale budou dávat přednost smlouvám s jednotlivými státy. Po jednání s lídry EU, kteří už s Trumpem mluvili, to českým novinářům řekl na summitu na Maltě premiér Bohuslav Sobotka.

Trumpovy postoje představili na vrcholné schůzce EU britská premiérka Theresa Mayová, která se s novým prezidentem USA osobně minulý týden sešla, a francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová, kteří si s ním telefonovali. „Panovala poměrně velká shoda na tom, jakou lze očekávat v příštích letech americkou politiku,“ řekl Sobotka.

Trump podle něj bude trvat na tom, o čem mluvil v kampani, tedy aby evropští členové Severoatlantické aliance dávali na obranu dvě procenta HDP, jak vyžadují mezinárodní smlouvy. Američané se podle premiéra zaměří také na bilaterální obchodní dohody místo uzavírání těch vícestranných, jakou bylo například Transpacifické partnerství (TPP), z níž USA po Trumpovu nástupu odešly.

EU může využít obchodní příležitosti v místech, na která USA rezignují

Změna americké politiky v obchodní oblasti ale podle Sobotky otvírá pro EU nové příležitosti. „Evropa může hledat možnosti bližších obchodních vztahů s některými teritorii, kde Spojené státy, ať už trvale, nebo dočasně, na svoji obchodní přítomnost rezignují,“ řekl. Za příklad takového postupu označil nynější jednání mezi EU a Japonskem.

Sobotka také zopakoval, že by EU neměla reagovat na Trumpovo zvolení hystericky, i když se USA pod ním budou věnovat víc samy sobě a budou opouštět některé části světa. Unie poodle něj musí pracovat na udržení kontaktů v oblasti obchodu i bezpečnosti. „Měli bychom hledat styčné body tam, kde bude možné spolupracovat,“ řekl s tím, že na tomto postoji panuje mezi evropskými lídry shoda.

Setkání V4

I před maltským summitem se sešli premiéři zemí visegrádské čtyřky, aby sladili své pozice pro jednání. Zdroj: Úřad vlády

Dvě české priority pro budoucnost EU

27 lídrů evropských zemí ještě čeká podvečerní neformální diskuse o budoucnosti EU po brexitu, které se již neúčastní britská premiérka. Česko podle Sobotky chce, aby se Evropská unie v budoucnu zaměřila na zajištění bezpečnosti svých občanů. „Chceme, aby lidé více cítili, že právě evropská spolupráce je pro ně užitečná pokud jde o zajištění jejich bezpečnosti. Je to bezpečnost vnitřní, z hlediska boje proti terorismu, a je to samozřejmě také bezpečnost vnější, a ta se týká migrace,“ řekl Sobotka.

Druhou českou prioritou podle Sobotky je sbližování životní úrovně, což znamená především růst mezd ve východní části EU. Za klíčové pro zajištění tohoto cíle Sobotka považuje zachování jednotného vnitřního trhu, na kterém nebudou vznikat nové překážky, a udržení volného pohybu osob.

Země visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) podle premiéra spolupracují na vytvoření společného seznamu priorit pro budoucnost EU, které budou chtít prosadit do dokumentu, který by měl být přijat letos v Římě. Debata o budoucí podobě unie musí podle Sobotky klást důraz na zachování významné role národních států a na zajištění akceschopnosti EU a toho, že unie bude pro své občany užitečná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek