Pomohou migrační centra mimo EU řešit uprchlickou krizi?


Tereza Chlebounová, Euroskop, čtk, 28. 2. 2017

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel v pondělí označil za nerealistický návrh zřídit tábory pro uprchlíky mimo Evropskou unii. Touto cestou chce migrační krizi řešit rakouský šéf diplomacie Sebastian Kurz. Oba politici se na schůzce ve Vídni nesjednotili, Kurze ale podpořil předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

S lidovcem Kurzem vyslovil souhlas Ital Tajani z Evropské lidové strany. „Bylo by správné vytvořit záchytné tábory v Libyi. Evropská unie by měla za tímto účelem dojednat dohodu s Libyí,“ řekl podle agentury APA.

Tajani podle serveru Politico zároveň kladl důraz na to, aby měly tábory adekvátní vybavení. Podle jeho názoru by měly zajistit migrantům pobyt v důstojných podmínkách a s přístupem k dostatečné lékařské péči.

Umístění táborů v nestabilní Libyi či Tunisku je problematické

Sociální demokrat Gabriel ale vyjádřil pochybnosti, že se může podařit umístit tábory pro migranty v nestabilních zemích jako Libye a Tunisko. „Radím nemalovat svět, který neexistuje,“ prohlásil.

Podle něj nelze s Libyí a Tuniskem dohodnout podobnou úmluvu jako s Tureckem. Pokud budou evropští politici představovat plány, které následně nedokážou zrealizovat, zklamání veřejnosti se prý ještě zvýší. Diplomatické zprávy, které dorazily do Německa, navíc upozorňují, že podmínky pro uprchlíky v Libyi jsou podobné koncentračním táborům.

Uprchlický tábor v Turecku

Dohoda EU s Tureckem o navracení migrantů pomohla snížit počet uprchlíků přicházejících po balkánské trase. Panují ovšem pochybnosti, zda lze podobnou úmluvu dojednat i s nestabilní Libyí nebo Tuniskem. Zdroj: Audiovizuální služby Evropské komise.

Vídeň chce koncept táborů začlenit do migrační politiky EU

Koncept azylových středisek mimo EU nastínil na počátku ledna rakouský sociálnědemokratický ministr obrany Hans Peter Doskozil. Počítal s vytvořením migračních center v zemích jako Niger, Jordánsko či Uzbekistán. Zde by běženci podávali své žádosti o azyl. Do vybraných třetích zemí by Doskozil přepravoval i migranty zachráněné ve Středozemním moři.

V centrech by se podle Doskozila důkladně a v souladu s lidskými právy i standardy EU přezkoumala každá žádost a poté by byl do EU legálně vpuštěn omezený počet lidí. Záměr se měl stát součástí migrační politiky celé EU.

Kurz na počátku ledna naznačil, že by do azylových středisek mimo EU „po vzoru Austrálie“ přepravoval i uprchlíky, kteří nezískali právo pobytu v EU, ale nelze je repatriovat do jejich vlasti.

EU by se mohla inspirovat pomocí USA poválečné Evropě

Antonio Tajani podle serveru Politico v pondělí také navrhnul, aby EU vypracovala „Marshallův plán“ pro Afriku, který by se inspiroval americkou pomocí Evropě rozvrácené druhou světovou válkou. Plán by měl zahrnovat iniciativy v oblasti vzdělávání, rozvoje moderního zemědělství nebo podporu podnikání.

„Buď budeme jednat teď, nebo do Evropy v příštích letech přijde 20 milionů Afričanů,“ řekl Tajani.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek