EU a Japonsko chtějí dojednat volný obchod ještě letos


Tereza Chlebounová, Euroskop, 23. 3. 2017

V úterý 21. března navštívil japonský premiér Šinzó Abe instituce EU, setkal se s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. V rámci setkání Abe i představitelé EU vyslovili svou podporu co nejrychlejšímu dokončení jednání o dohodě o volném obchodu, která probíhají od roku 2013. Dohoda by se podle lídrů obou stran mohla dojednat ještě letos.

První kolo jednání se uskutečnilo v Bruselu v dubnu 2013, možnost uzavření dohody o volném obchodu ale začaly obě strany prověřovat už o dva roky dříve, kdy se na summitu EU a Japonska dohodly nastavit nový rámec vzájemných obchodních vztahů.

Zatím poslední 17. kolo vyjednávání proběhlo na konci září 2016 a podle prohlášení představitelů obou stran by rozhovory mohly být dokončeny ještě letos.

Dohoda by mohla v EU vytvořit 400 tisíc pracovních míst

Japonsko je třetí největší ekonomikou světa a šestým největším obchodním partnerem Evropské unie. V rámci Asie se jedná o druhého největšího evropského partnera po Číně. Pro Japonsko je EU třetím nejdůležitějším trhem po Číně a USA. Dohromady obě ekonomiky vytvářejí více než třetinu světového HDP.

Dohoda o volném obchodu by měla odstranit celní i necelní překážky a výrazně tak ulehčit přístup na trhy druhé strany. Japonsko během jednání usilovalo zejména o snadnější přístup na evropské trhy automobilů, elektroniky a investic. EU by si zase ráda otevřela cestu na japonské trhy potravin, automobilů nebo železničních zařízení.

Podle předpokladů Evropské komise by mohl volný obchod mezi oběma ekonomickými mocnostmi vytvořit v Evropě kolem 400 tisíc nových pracovních míst a zvýšit výkon obou ekonomik téměř o jedno procento.

Jednání zástupců EU a Japonska o dohodě o volném obchodu

Představitelé EU a Japonska doufají, že by jednání o volném obchodu mohla být dokončena ještě letos, přestože v některých oblastech zatím nepanuje shoda. Zdroj: ČTK

EU jedná s Japonskem i o strategické spolupráci

„Země Evropy i Japonsko dosáhly prosperity v rámci mezinárodního pořádku založeného na vládě práva,“ řekl podle ČTK Šinzó Abe na své návštěvě v Bruselu. „Japonsko, EU a Spojené státy by měly i do budoucna pracovat společně na udržení a posílení volného a otevřeného mezinárodního pořádku.“

Evropská unie již v Asii uzavřela významné obchodní dohody s Jižní Koreou, Singapurem a Vietnamem. Stejně jako v případě Kanady dojednává EU s Japonskem současně dohodu o volném obchodu a také o strategickém partnerství. Ta by měla posunout spolupráci například v oblasti bezpečnosti, nešíření jaderných zbraní nebo lidských práv.

Dohodu podporuje německý automobilový průmysl

Pokud by se Evropské unii podařilo dohodu o volném obchodu dojednat, vyslala by tím podle serveru Politico signál, že je schopná převzít roli hlavního světového zastánce volného obchodu v době, kdy v USA i ve světě narůstají protekcionistické tendence.

Na druhou stranu Politico upozorňuje, že jednání se už od jejich zahájení v roce 2013 vlečou pomalým tempem a několikrát narazila. Neshody panují zejména v otázce otevření japonského zemědělského trhu, ke kterému se země staví velmi ochranářsky. Vyjednávání brzdí také spory o datové přenosy a veřejné zakázky v odvětví železniční dopravy.

Server Politico si ale všímá i pozitivních znaků, které by mohly přispět ke zdárnému uzavření dohody. V Japonsku se rozšiřuje přesvědčení, že zemědělství vyžaduje rozsáhlou reformu a nelze ho chránit donekonečna. Narůstá také podpora dohody ze strany německých výrobců automobilů, kteří tvoří jednu z nejsilnějších průmyslových zájmových skupin v EU. Kromě toho je na tento rok naplánováno několik dalších společných schůzek na nejvyšší úrovni.

Evropa hledá partnery mimo USA

Se zvolením Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta ochladl přístup USA k rozhovorům s EU o Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP), jehož budoucnost je nyní nejasná. EU se proto více soustředí na rozvíjení volného obchodu s dalšími partnery. V Asii se kromě Japonska jedná především o Indonésii a Filipíny.

Pokud se EU podaří uzavřít dohodu s Japonskem, přinese to nejenom ekonomickou vzpruhu, ale i důležitý symbolický úspěch její obchodní politiky.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek