Brusel chce na summitu EU-Čína vystoupit proti protekcionismu


Tereza Chlebounová, Euroskop, 31. 5. 2017

Ve čtvrtek 1. června začne v Bruselu pravidelný dvoudenní summit Evropské unie a Číny, který se bude věnovat vzájemné obchodní výměně, klimatickým změnám nebo migraci. Letošní setkání má ale také vyslat do světa důležitý signál – EU a Čína na něm chtějí demonstrovat svou podporu volnému obchodu, multilateralismu a boji proti globálnímu oteplování, od kterých se pod vedením prezidenta Donalda Trumpa odklání Spojené státy.

Každoroční summit Evropské unie a Číny zastřešuje v současnosti přes šedesát témat a sektorových dialogů, kterými se strany společně zabývají. Na letošním 19. summitu budou EU zastupovat předseda Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, za Čínu se ho zúčastní premiér Li Keqiang.

Na programu jednání bude obchod, bilaterální investiční dohoda, boj proti klimatickým změnám nebo migrace. Podle informací Evropské komise má dojít i na zahraničně politické a bezpečnostní otázky. Setkání doplní v pátek 2. června také 12. obchodní summit EU-Čína.

EU usiluje o liberalizaci vzájemného obchodu

Evropská unie dlouhodobě usiluje o lepší přístup na čínské trhy. Vzájemný obchod v posledních letech prudce narůstá a překračuje 1 miliardu eur denně, brání mu však celá řada překážek. Brusel znepokojuje například nedostatek transparentnosti, necelní opatření, která diskriminují zahraniční firmy, vládní zásahy do ekonomiky, dominantní pozice státních podniků nebo nedostatečná ochrana práv duševního vlastnictví.

V listopadu 2013 se obě strany dohodly na vyjednání komplexní investiční dohody, která nyní tvoří jádro evropské strategické agendy EU-Čína 2020. Dohoda by měla odstranit překážky pro investory, zajistit jim právní jistoty a transparentní podnikatelské prostředí. Podle serveru Euractiv Brusel i Peking doufají, že se jim na summitu podaří v jednáních pokročit.

Investiční dohoda vyžaduje od Číny reformy

Komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová podle serveru EUObserver ale několikrát konstatovala, že Čína musí nejdříve provést patřičné reformy. Před čtyřmi roky sice ohlásila reformní plány, které měly vést k posílení tržní ekonomiky, právního státu a nezávislosti justice, podle Malmströmové ale zůstaly pouze na papíře.

Komisařka také uvedla, že evropští investoři jsou znepokojení zhoršováním svobody slova a sdružování. Podle serveru Euractiv došlo po nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga v roce 2012 k ústupu od liberalizace, který se projevil posílením státem vlastněných podniků, zvýšením kontrol kapitálu nebo přísnějším omezením výměny informací na internetu.

EU a Čína v roli obhájců globalizace a volného obchodu

Podle agentury Reuters také EU připravuje summit s cílem zdůraznit podporu volného obchodu a mezinárodní spolupráce v době, kdy se Spojené státy uzavírají do sebe. Americký prezident Donald Trump v lednu vydal pokyn k odstoupení od dohody Transpacifického partnerství s asijskými zeměmi, zmrazil navrhovanou dohodu s EU známou jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství.

Naproti tomu čínský prezident Si Ťin-pching v lednu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu vystoupil proti protekcionismu a hájil naopak globalizaci, multilateralismus a volný obchod. Podle šéfky unijní diplomacie Federicy Mogherini, kterou citoval server EUObserver, tím „vyvolal vysoká očekávání, že Čína a Evropská unie mohou spolupracovat na multilateralismu, na celosvětovém pořádku založeném na pravidlech.“

„Když rostoucí protekcionismus ohrožuje čínskou ekonomiku, jsme připraveni se spojit a společně proti němu bojovat. Když ostatní zavírají dveře, naše jsou stále otevřené,“ řekla také podle serveru v únoru Malmströmová na obchodní konferenci Číny a EU.

Summit by měl podpořit boj proti klimatickým změnám

Důležitým tématem bude také boj proti globálnímu oteplování, kterému se věnoval i květnový summit nejvyspělejších světových ekonomik G7 na Sicílii. Nový americký prezident zvažuje odstoupení od Pařížské dohody o změně klimatu podepsané v roce 2015, jejímž cílem je udržet nárůst průměrné globální teploty výrazně pod 2°C. Zbylým státům G7 se na summitu nepodařilo Trumpa přesvědčit, aby dohodu podpořil.

Podle agentury Reuters chystají státy EU spolu s Čínou prohlášení, kterým se za Pařížskou dohodu postaví, čímž zároveň vyvinou další tlak na USA. Peking údajně také doufá, že EU převezme v klimatické agendě vůdčí roli, kterou Spojené státy přestaly hrát.

„EU a Čína vyšlou velmi, velmi jasný signál, že dodržíme Pařížskou dohodu o klimatu nehledě na to, co udělají Spojené státy,“ řekl podle Reuters úředník EU. Klimatické změny figurují podle něj na agendě summitu velice vysoko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek