EU a Japonsko mají na dosah smlouvu o volném obchodu


Euroskop, čtk, 7. 7. 2017

Evropská unie a Japonsko ve čtvrtek v Bruselu potvrdily politickou shodu nad dohodami o ekonomickém a strategickém partnerství. Očekávaný krok novinářům oznámili japonský premiér Šinzó Abe společně s předsedy Evropské rady a Evropské komise Donaldem Tuskem a Jeanem-Claudem Junckerem.

Nad konkrétními texty obou dohod musí ještě pracovat právníci a obě musí také projít potřebným ratifikačním procesem. Podle Junckera by ale měly začít platit někdy na počátku roku 2019.

Tusk po schůzce s japonským premiérem politickou shodu interpretoval jako důkaz, že EU je navzdory britskému odchodu z bloku schopná angažovat se ve světě a jako odmítnutí snah o izolacionismus a obchodní ochranářství. „Jako Evropská unie jednoznačně věříme v politický smysl světa, který je založený na otevřenosti, spolupráci a obchodu,“ uvedl Tusk. Svět se podle něj nesmí v tomto ohledu vrátit o sto let zpět.

Obě strany dávaly před pátečním summitem velkých ekonomik G20 v Hamburku jednoznačně najevo ochotu těsně spolupracovat na základě společně sdílených hodnot, tedy demokracie, vlády práva a odhodlání podpořit otevřenou a spravedlivou globální ekonomiku, z níž budou mít všichni užitek.

Dohoda má podpořit i volný obchod a otevřenost ve světě

Význam budoucí dohody o hospodářském partnerství je podle Junckera daleko hlubší než jen volný obchod a širší než evropské břehy. „Je to prohlášení o volném a spravedlivém obchodu v dnešním světě. Nastavuje standardy pro ostatní a dokládá, že uzavření se do sebe není dobré pro obchod, světové hospodářství ani pro zaměstnance,“ řekl Juncker.

V protekcionismu, na který podle některých pozorovatelů stále více sází americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa, není podle Junckera skutečná ochrana. Japonsko a EU budou podle něj také postupovat společně v pátek na jednání skupiny G20 v Hamburku.

Vyjednávání o dohodě hrozil neúspěch

Podle Junckera ale není ani jedna strana blížící se dohody naivní. Jednání začala už v roce 2013 a letos na jaře se určitou chvíli zdálo, že nebudou úspěšná. Poslední sporné věci řešili eurokomisaři pro zemědělství a obchod Phil Hogan a Cecilia Malmströmová v Japonsku ještě minulý týden.

Japonský premiér před novináři prohlásil, že hospodářská dohoda se stane jedním ze základním pilířů růstu japonské ekonomiky. „Ukázali jsme silnou politickou vůli a společně držíme zástavu volného obchodu proti ochranářským trendům. Je to silná zpráva světu. Podobné dohody podporují mezinárodní obchod a investice. Japonsko i EU z ní budou mít velký prospěch,“ řekl Abe. Na jejím základě by podle něj následně měla vzniknout ještě užší spolupráce mezi Japonskem a Unií.

Evropské firmy nebudou muset platit téměř žádná cla

Dohoda o ekonomickém partnerství odstraní naprostou většinu – až 90 procent – cel a poplatků, které nyní při vstupu na japonský trh evropské společnosti platí. Podle komise jde o každoroční sumu okolo jedné miliardy eur (asi 27 miliard Kč).

Japonsko také otevře svůj trh pro klíčový evropský zemědělský export, možnosti se zvýší v řadě dalších oblastí, včetně významného automobilového průmyslu. Smlouva má nastavit vysoké standardy v ochraně práce, spotřebitelů i životního prostředí a bezpečnosti výrobků.

Shoda ale zatím není na otázce ochrany investorů, kde Unie prosazuje svůj nový model mezinárodního soudu a Japonsko se kloní spíše k tradičnímu, byť často kritizovanému arbitrážnímu systému.

EU a Japonsko uzavřou také dohodu o strategickém partnerství

Dohoda o strategickém partnerství bude právním rámcem pro spolupráci EU a Japonska v řadě tradičních i nových klíčových oblastí od řešení klimatických změn po počítačovou kriminalitu či pomoc při zvládání přírodních katastrof.

Evropská unie a Japonsko společně vytvářejí třetinu světového hrubého domácího produktu. Už nyní Japonsko představuje pro EU druhý největší exportní trh v Asii. Objem exportu každoročně dosahuje 86 miliard eur (přes 2,3 bilionu Kč), při platnosti nyní domlouvané dohody by se mohl zvýšit o více než třetinu. Do země už nyní své zboží vyváží okolo 70.000 evropských firem, které zaměstnávají 600.000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek