Operace EU proti pašerákům ve Středomoří bude pokračovat


Tereza Chlebounová, Euroskop, 28. 7. 2017

Členské státy Evropské unie rozhodly 25. července o prodloužení mandátu námořní operace EUNAVFOR Sophia do konce roku 2018. Tato mise EU probíhá od roku 2015 ve Středozemním moři a je součástí širšího úsilí Evropy řešit problémy spojené s migrací.

Námořní mise EUNAVFOR Sophia představuje spolu s dalšími iniciativami reakci Evropské unie na nárůst nelegální migrace v posledních letech a zvýšenou aktivitu pašeráků a obchodníků s lidmi ve Středozemním moři. Právě středomořská trasa se stala po uzavření dohody s Tureckem o navracení migrantů nejčastější cestou, kudy míří uprchlíci do Evropy.

EUNAVFOR Sophia je druhou námořní misí EU v historii Společné bezpečnostní a obranné politiky; v roce 2010 byla spuštěna operace EUNAVFOR Atalanta, která bojuje s pirátstvím u pobřeží Somálska.

Mise se účastní 25 států EU

Mise Sophia byla zahájena 22. června 2015 a probíhá v centrální části Středozemního moře pod velením italského kontradmirála Enrica Credendina. Její hlavní velitelství sídlí v Římě. Mise se účastní celkem 25 členských států EU včetně České republiky, do plného počtu chybí pouze Chorvatsko, Dánsko a Irsko. V současnosti má operace k dispozici 6 lodí a 3 vrtulníky.

Mise dostala jméno Sophia podle holčičky, která se v srpnu 2015 narodila na palubě německé fregaty somálské matce zachráněné spolu s dalšími 453 migranty ve Středozemním moři. Holčička byla na oplátku pojmenována podle lodi, která její matku zachránila a která nesla jméno Schleswig-Holstein na počest německé princezny Sofie Šlesvicko-Holštýnské (1866-1952). Původní název mise zněl EUNAVFOR MED.

EURONAV Sophia 2017

Cílem je narušit sítě pašeráků a chránit životy na moři

Operace se zaměřuje především na boj s pašeráctvím a obchodováním s lidmi ve Středomoří. Snaží se vyhledávat, zajišťovat a případně i zničit lodě a jakékoliv další prostředky využívané k pašování lidí a přepravě ilegálních migrantů. Cílem je narušit sítě obchodníků s lidmi, přispět k řešení migrační krize a zároveň zabránit ztrátě životů na moři.

Díky misi Sophia se dosud podařilo zadržet 470 lodí a 110 lidí podezřelých z pašeráctví bylo předáno italským úřadům. Povedlo se také zachránit životy zhruba 40 tisíc lidí. Kromě toho v rámci operace získalo výcvik 136 příslušníků libyjské pobřežní stráže a námořnictva.

Mise je plně operační od října 2015

V první fázi se mise soustředila především na rozvinutí svých kapacit a porozumění aktivit a metod, které pašeráci používají. Od října 2015 pak postoupila do druhé operační fáze, začala působit v mezinárodních vodách a aktivně vyhledávala a zachytávala podezřelé lodě.

V červnu 2016 Rada prodloužila operaci do 27. července 2017 a rozšířila její mandát o další dva podpůrné úkoly. Jedná se o výcvik libyjského námořnictva a pobřežní stráže a pomoc při uplatňování zbrojního embarga OSN na volném moři mimo libyjské břehy.

EUNAV Sophia 2017
Díky misi Sophia se dosud podařilo zadržet 470 lodí a 110 lidí podezřelých z pašeráctví bylo předáno italským úřadům. Zdroj: ESVA

Operace byla jednomyslně prodloužena do konce roku 2018

V úterý 25. července schválily členské státy jednomyslně prodloužení mandátu mise Sophia do 31. prosince 2018. Podle německého deníku Spiegel prodloužení operace blokovala Itálie, která v červnu hrozila, že zavře své přístavy všem zahraničním lodím, pokud jí Evropská unie a její členské státy nepomohou s přílivem uprchlíků. Na poslední chvíli však Itálie svůj nesouhlas s prodloužením mise odvolala.

Misi EUNAVFOR Sophia nyní čekají další nové úkoly. Bude pracovat na zavedení monitorovacího systému, aby zajistila efektivitu výcviku libyjské pobřežní stráže v dlouhodobém horizontu. Bude také shromažďovat informace o ilegálním obchodování s libyjskou ropou a zlepšovat možnosti sdílení dat o pašování lidí s donucovacími orgány členských států či unijními agenturami Frontex a Europol.

Autor: Tereza Chlebounová

Sdílet tento příspěvek