Stane se ČR po brexitu branou japonských firem do EU?


Euroskop, čtk, 22. 8. 2017

V souvislosti s odchodem Velké Británie z Evropské unie se otevírá pro Česko možnost, aby bylo pro japonské firmy cestou k průniku na společný unijní trh. Mezi perspektivní obory pro spolupráci českých a japonských firem patří tradičně automobilový průmysl, ale také obranný, letecký, IT či sklářský průmysl. Ve zprávě o pondělním jednání ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) s jeho japonským protějškem Hirošige Sekem to ČTK sdělilo ministerstvo.

„V souvislosti s brexitem, kdy v minulosti řada japonských investic mířila do Velké Británie, je zde příležitost pro ČR, aby se stala ještě významnější branou, pokud jde o vstup japonských podnikatelů a firem na společný trh Evropské unie,“ uvedlo ministerstvo.

Vedle zmíněných oborů mají podle ministerstva šanci také čeští potravináři, protože Japonsko je největším dovozcem potravin, a také výrobci ve zdravotnictví vzhledem ke stárnoucí japonské populaci.

Návštěva japonského ministra Seka v Česku se uskutečnila necelé dva měsíce po oficiální návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v Japonsku. Předsedu vlády při ní spolu s českými podnikateli doprovázel i Havlíček.

ČR by se po brexitu mohla stát pro japonské firmy branou do EU

Po brexitu by ČR mohla přitáhnout více japonských investic a stát se tak pro japonské firmy významnou branou na společný trh EU. Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Japonsko patří k nejvýznamnějším asijským partnerům ČR

„V České republice působí více než 250 japonských společností, které vytvořily nová pracovní místa v řádech desítek tisíc. Japonsko je v současnosti v ČR na druhém místě za Německem, pokud jde o úroveň zahraničních investic s vysokou přidanou hodnotou,“ uvedl Havlíček.

Obchodní bilance ČR s Japonskem je dlouhodobě pasivní, ovšem za posledních šest let se export více než dvojnásobil z deseti miliard korun v roce 2010 na loňských 22,7 miliardy. Letos od ledna do června činil obrat zahraničního obchodu s Japonskem přibližně 41,1 miliardy Kč a Japonsko tak patří mezi nejvýznamnější asijské obchodní partnery ČR.

Země chtějí spolupracovat v oblasti energetiky a průmyslu 4.0

Z pohledu budoucí spolupráce jsou podle něj nejdůležitějšími oblastmi energetika, průmysl 4.0, tedy výroba úzce propojená s digitalizací a následnou automatizací, a také výzkum a vývoj.

Z iniciativy průmysl 4.0 je podle ministerstva pro obě země důležitá zejména oblast internetu věcí (IoT), robotizace a digitalizace. Japonská delegace proto v pondělí navštívila Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky při Českém vysokém učení technickém v Praze. Institut podporuje převod know-how do firemní praxe, spolupracuje například se společnostmi Rockwell Automation, Eaton, Siemens, Škoda Auto, Honeywell či Airbus.

Významného partnera představuje Japonsko pro ČR v plánech na novou jadernou výstavbu. „Centrum výzkumu Řež spolupracuje při vývoji technologie solných reaktorů, kdy dochází k výměně vědeckých informací, vzájemného poskytování výzkumných dat, vzájemným pracovním návštěvám expertů z oblasti jaderné fyziky a technologie reaktorů MSR včetně technologie využití thoriového paliva v tomto reaktorovém systému,“ uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Partnerem na japonské straně je i Tokijská univerzita.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek