Skončil summit EU-Afrika: Státy slíbily boj proti převaděčům


Euroskop, čtk, 30. 11. 2017

Dvoudenní summit Evropské unie a zemí Africké unie skončil dnes v Abidžanu dalšími závazky lídrů z obou kontinentů, že budou bojovat proti převaděčům migrantů a zločineckým sítím a proti jevům, jako jsou případy prodeje uprchlíků do otroctví. Česko ve středu spolu s Itálií zahájilo projekt na podporu Pobřeží slonoviny, na který země přispěly dohromady 2 miliony eur.

Českou republiku na summitu, jehož cílem bylo omezit migraci severním směrem a zajistit větší bezpečnost v regionu, zastupovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

„Klíčovým prvkem pro řešení migrace je intenzivnější soustředění se na její hlavní příčiny a zajištění dostatečné podpory pro země, které migranty hostí. Musíme se zasadit o to, aby se migranti nepokoušeli o nebezpečnou cestu do Evropy pro zlepšení svých životních podmínek a zůstávali v zemích původu,“ uvedla ministryně v tiskovém prohlášení.

ČR a Itálie podpoří zlepšení podmínek v Pobřeží slonoviny

Ve středu odpoledne zástupci Česka a Itálie zahájili společný projekt zacílený na pomoc Pobřeží slonoviny. Premiér Bohuslav Sobotka se o něm zmínil na začátku září, když se v Praze setkal se svým italským protějškem Paolem Gentilonim.

Obě země přispěly na projekt shodně milionem eur (přibližně 25,4 milionu korun). Smyslem projektu je zlepšit podmínky pro život ve zdrojové zemi migrace, což je v souladu s dlouhodobou pozicí české vlády. Podle státního tajemníka pro EU Aleše Chmelaře má tato forma pomoci i významný psychologický efekt. „Pokud ti lidé budou mít nějakou perspektivu a důstojné podmínky, nebudou už motivováni tím, co jim říkají pašeráci, a nebudou chtít odcházet do Evropy,“ uvedl ve středu Chmelař pro ČTK.

Summitu EU-Afrika se zúčastnil i státní tajemník pro EU Aleš Chmelař

Summitu EU-Afrika se zúčastnil i státní tajemník pro EU Aleš Chmelař, který spolu s italským náměstkem ministra zahraničí Mariem Girem zahájil společný projekt ČR a Itálie na pomoc Pobřeží slonoviny. Zdroj: Twitter státního tajemníka pro EU

Česko-italský projekt cílí na migranty vrácené z Evropy

Projekt se zaměřuje na přibližně 15.000 lidí, kteří mají být do Pobřeží slonoviny vráceni z uprchlických center v Itálii. Peníze se použijí na zajištění přístřeší, pitné vody nebo zdravotní péče. Kromě obstarání základních životních potřeb je očekávaným výsledkem integrace uprchlíků do společnosti a zajištění jejich ekonomické soběstačnosti.

Druhu cílovou skupinou jsou statisíce osob bez státní příslušnosti a osoby, kterým takový stav hrozí. Těm by se mělo dostat právní pomoci a poradenství. Projekt počítá i s asistencí státní správě.

EU vytvoří pracovní skupinu s OSN a Africkou unií

Ve středu bylo také oznámeno, že Evropská unie vytvoří společně s Africkou unií a OSN pracovní skupinu, která se bude věnovat pohybu migrantů na cestě z Afriky do Evropy. Jejím úkolem bude zabývat se „jejich ochranou“ podél hlavních migračních cest se zvláštním zřetelem na Libyi.

EU se snaží zpomalit riskantní stěhování desetitisíců Afričanů na starý kontinent přes Středozemní moře rozvojovou pomocí a dalšími prostředky, včetně zpřísňování hraničních kontrol. Mnozí Afričané se ale cítí k migraci donuceni kvůli vysoké nezaměstnanosti a následkům klimatických změn, takže váží cestu navzdory hrozbě smrti či zneužití ze strany převaděčů. Plavbu přes moře už jich tisíce nepřežily.

Migranty je potřeba navracet i v rámci Afriky

Šéf Africké unie Moussa Faki na závěr summitu uvedl, že zhruba 3800 migrantů v Libyi je teď nezbytné vrátit do vlasti, protože žijí v nelidských podmínkách.

Faki upřesnil, že má na mysli asi 3800 běženců především z východní Afriky, kteří přebývají v jednom z uprchlických táborů u Tripolisu. „A to je jenom jeden tábor,“ dodal Faki s tím, že libyjská vláda odhaduje počet obdobných zařízení na 42. „Je jich ale určitě víc, mluví se o 400.000 až 700.000 afrických uprchlících v Libyi,“ řekl Faki.

Prezident hostitelského Pobřeží slonoviny Alassane Ouattara vyzval během závěrečného zasedání k rychlé humanitární operaci v Libyi a k boji proti převaděčům. Jeho guinejský protějšek Alpha Condé požadoval zřízení speciálních jednotek pro boj s pašeráky lidí, uvedla agentura AFP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek