Praha je nejlepším městem pro život ve středovýchodní Evropě


Euroskop, čtk, 23. 3. 2018

Vídeň je už podeváté nejlepším městem pro život, naopak nejhůře se už deset let žije v irácké metropoli Bagdádu. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku, který sestavuje konzultační společnost Mercer na základě průzkumu 231 měst. Praha si v něm udržela 69. místo a je na tom nejlépe ze všech měst střední a východní Evropy.

Osm z první desítky nejlepších měst pro život je v Evropě. Německo a Švýcarsko v ní mají tři místa, zatímco Nový Zéland, Kanada a Austrálie po jednom.

Při sestavování žebříčku Mercer vychází z desítek kritérií – hodnotí například politickou stabilitu, úroveň zdravotní péče, kriminalitu, možnosti rekreace nebo kvalitu dopravy v dané lokalitě.

V Severní Americe zvítězil Vancouver, v Asii Singapur

Vídeň s 1,8 milionu obyvatel je ceněná zejména pro živou kulturní scénu, komplexní zdravotní péči a přijatelné náklady na bydlení. Po rakouském hlavním městě následují Curych, Auckland a Mnichov.

Vancouver na pátém místě nabízí nejlepší kvalitu života v Severní Americe. Jedničkou v Asii je 25. Singapur a v Latinské Americe 77. uruguayská metropole Montevideo. Na africkém kontinentu kraluje na 89. místě jihoafrické město Durban.

Praha obhájila v žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života 69. místo.

Praha obhájila v žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života 69. místo. Zdroj: Pixabay.com

Životní úroveň se zvýšila v Bratislavě či Sarajevu

Za posledních 20 let se životní úroveň zásadně zvýšila v některých východoevropských městech, jako je nyní 159. Sarajevo nebo 80. Bratislava. „Díky růstu životní úrovně, konkurenceschopného trhu práce a dostupnosti talentů začalo mnoho z těchto měst přitahovat nadnárodní společnosti,“ uvedla Martine Ferlandová, prezidentka společnosti pro oblast Evropy a Tichomoří.

Na posledním místě je už deset let irácká metropole Bagdád, o dvě místa nad ním jemenské hlavní město Saná, o šest příček lepší je syrská metropole Damašek.

Žebříček měst s nejvyšší kvalitou života za rok 2017

Pořadí Město Stát
1. Vídeň Rakousko
2. Curych Švýcarsko
3.-4. Mnichov Německo
3.-4. Auckland Nový Zéland
5. Vancouver Kanada
6. Düsseldorf Německo
7. Frankfurt nad Mohanem Německo
8. Ženeva Švýcarsko
9. Kodaň Dánsko
10. Basilej Švýcarsko
…69. Praha Česká republika

Zdroj: Mercer, ČTK

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek