Česká republika je 7. nejmírovější zemí na světě


Tereza Chlebounová, Euroskop, 17. 8. 2018

Česko patří mezi desítku zemí světa s nejvyšší úrovní míru, zařadilo se tak po bok států jako je Island, Nový Zéland, Rakousko či Kanada. Za posledních deset let se navíc úroveň míru v ČR zlepšila téměř nejvíce ze všech sledovaných států. Ukazuje to letošní zpráva Global Peace Index, kterou každoročně zveřejňuje nezávislý think-tank Institut pro ekonomiku a mír (IEP).

Global Peace Index hodnotí 163 nezávislých států a území světa podle úrovně míru na jejich území. Všímá si úrovně bezpečnosti ve společnosti, zapojení do domácích i mezinárodních konfliktů a také míry militarizace daných států.

Česká republika si udržela stejně jako loni 7. místo. Spolu se Singapurem patří mezi země, kde se během posledních deseti let úroveň míru zlepšila nejvíce ze všech zkoumaných států světa. V roce 2008 startovalo ze 17. příčky.

Pomyslnou soutěž o nejmírovější zemi světa vyhrál již desátým rokem po sobě Island. Následuje Nový Zéland a Rakousko, které si vyměnilo oproti loňsku místo s Portugalskem.

Evropa zůstává nejmírovějším regionem světa, už třetí rok po sobě si ale pohoršila ve všech třech zkoumaných kategoriích. Vůbec největší propad zaznamenalo Španělsko, které oproti loňskému roku kleslo o 10 míst na 30. příčku, a to především kvůli vnitřnímu politickému napětí.

10 nejmírovějších zemí světa

Deset nejmírovějších zemí na světě. Zdroj: Global Peace Index 2018, Institute for Economics & Peace

Nejméně mírovou zemí je Sýrie

Zpráva Global Peace Index upozorňuje, že od roku 2008 jsme svědky postupného zhoršování úrovně míru ve světě. Oproti loňsku zaznamenala pokles celkem u šesti z devíti regionů světa. Nejvíce se propadla Jižní Amerika, kde mimo jiné výrazně vzrostl počet uvězněných lidí. Úroveň míru je ve srovnání s rokem 2017 slabší také v Evropě, Severní Americe, regionu Asie-Pacifik, subsaharské Africe a Rusku a Eurasii. Mírovějších než loni je jen 71 států, zatímco v 92 zemích se situace ve srovnání s loňským rokem zhoršila.

Nejméně mírovým regionem zůstává Střední východ a severní Afrika, kde leží některé z nejméně bezpečných zemí světa. Na úplném konci žebříčku figuruje už od roku 2015 Sýrie, kde probíhá jeden z nejhorších současných válečných konfliktů. Druhé místo od konce obsadil stejně jako loni Afghánistán, na třetí nejhorší pozici skončil loni čtvrtý Jižní Súdán.

Česká republika je 7. nejmírovější zemí na světě

Česká republika je 4. nejmírovější zemí v Evropě a 7. na světě. Úroveň míru se navíc v tuzemsku za posledních 10 let výrazně zvýšila. Zdroj: Pxhere.com

Více míru je v Číně i Indii

K největšímu regionálnímu zlepšení došlo v jižní Asii; o pět míst si polepšil Bhútán (19. místo) a Srí Lanka (67. místo), Nepál se vyšvihnul o čtyři příčky výš na 84. místo. Posun směrem k mírovější společnosti nastal v roce 2018 také ve dvou nejlidnatějších asijských státech – Čína poskočila o čtyři místa, Indie o jedno. Oba státy se nicméně nalézají až v poslední třetině žebříčku, a sice na 112., respektive 136. příčce.

Největším skokanem roku se stala africká Gambie, která vyšplhala o 35 míst na 76. pozici. Podle zprávy Global Peace Index se v zemi zlepšila politická stabilita, vnímání kriminality a také vztahy se sousedními zeměmi. V subsaharské Africe došlo i k dalším výrazným zlepšením, například v Libérii, která přeskočila 27 zemí a umístila se na 63. příčce nebo Beninu, který si polepšil o 12 míst a je na 69. příčce. Celkově ale úroveň míru regionu oproti loňskému roku mírně poklesla. Africké Togo se propadlo nejvíce ze všech zemí světa – o 32 pozic na 98. příčku.

10 zemí s nejnižší úrovní míru na světě

10 států s nejhorší úrovní míru na světě. Zdroj: Global Peace Index 2018, Institute for Economics & Peace

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek