V Bruselu se sešli lídři 51 zemí Evropy a Asie na summitu ASEM


Marie Bydžovská, Euroskop, 19. 10. 2018

V Bruselu se na summitu EU a Asie sešli představitelé zemí, které představují více než 60 procent světové populace a vytváří přes dvě třetiny světové produkce. Lídři z 51 zemí na summitu označovaném zkratkou ASEM řešili otázky spojené se vzájemným obchodem, ochranou klimatu či bezpečnostními hrozbami včetně kyberzločinů nebo terorismu.

První kolo jednání bylo věnováno cestám k dosažení růstu a zlepšení vzájemného propojení zemí obou subkontinentů. Ve druhém kole premiéři a prezidenti řešili podporu multilateralismu a spolupráci na globálních tématech dneška.

Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu zdůraznila, že setkání je výrazným signálem, že dvě třetiny světa podporují multilateralismus a volný obchod založený na všemi uznávaných pravidlech. V dvoustranných rozhovorech je podle ní také třeba zmiňovat otázku dodržování lidských práv.

Summit ASEM
Předseda Evropské rady Donald Tusk s čínským premiérem Li Kche-čchiangem a brunejským sultánem Hassanalem Bolkiahem na summitu ASEM. Zdroj: Evropská rada

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová při příjezdu zdůraznila, že setkání je „strategicky důležité“ . „Věřím, že Evropa a Asie společně drží multilaterální obchodní systém postavený na pravidlech – svobodný a spravedlivý obchod,“ dodala. Na dotaz, zda se jedná o „antitrumpovské setkání“, reagovala tím, že “ neorganizujeme setkání zaměřena proti někomu“.

„Máme jasný program, který podporuje multilateralismus, počínaje systémem OSN, po akce proti klimatické změně, podporu svobodného a spravedlivého obchodu nebo dohody o nešíření jaderných zbraní a podporu architektury na jejich provádění,“ řekla Mogheriniová.

ASEM

Česko na summitu reprezentoval premiér Andrej Babiš, který měl po plenárních jednáních odpoledne na programu schůzku s thajským ministerským předsedou Prajutchem Čan. ČR podporuje Thajsko na úrovni EU, včetně uzavření dohody o volném obchodu v blízké době. Andrej Babiš a Prajutch Čan-Oča hovořili o hospodářské či bezpečnostní spolupráci. Premiér Babiš otevřel také otázku přímého leteckého spojení mezi Bangkokem a Prahou. Na závěr pozval thajský premiér Andreje Babiše na návštěvu Thajského království i s podnikatelskou delegací.

Již ve čtvrtek se Babiš spolu s dalšími premiéry visegrádské skupiny sešel s japonským premiérem Šinzó Abem. Diskutovali o vzájemné spolupráci v oblasti aplikovaných vědeckých oborů a výměně vědeckých zkušeností.

Český premiér novinářům po summitu řekl, že ve svém vystoupení zdůraznil potřebu celosvětového boje s daňovými úniky. „Je to globální problém, všichni si pamatujeme na skandál panamských dokumentů,“ připomněl dva roky starou kauzu kolem úniku důvěrných informací o tom, jak desítky významných osob mimo jiné z podnikatelských či politických kruhů ukrývají zisky v takzvaných daňových rájích. Babiš zdůraznil, že všechny vlády potřebují efektivním způsobem vybírat daně, aby mohly své země rozvíjet.

Summit ASEM, který je dvanáctou schůzkou v podobném formátu, přivádí k jednacímu stolu dvě desítky asijských a tři desítky evropských států. Vedle evropských lídrů se účastní například premiéři Číny, Japonska či Ruska Li Kche-čchiang, Šinzó Abe a Dmitrij Medveděv. Poslední summit ASEM se konal v červenci 2016 v Ulánbátaru a za ČR se jej účastnil prezident republiky.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek