Kde můžete jako občan EU získat pomoc při cestách mimo Unii?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 26. 7. 2019

Co dělat, pokud se jako občan EU dostanete do problémů při cestování mimo Evropu? V jakých případech a kde můžete získat pomoc? A jak EU usnadňuje cestování na jiné kontinenty?

Přibližně 1 z 6 evropských občanů tráví dovolenou mimo státy Evropské unie. Evropané každý rok podniknou kolem 90 milionů cest mimo území Unie. Evropské pasy otevírají dveře mimo jiné do více než 143 zemí, s nimiž má EU bezvízový styk.

Občané EU mají na svých zahraničních cestách právo na konzulární ochranu EU. Ne každá evropská země má ale své velvyslanectví po celém světě. Existují jen 4 země, kde mají své zastoupení všechny členské státy – USA, Čína, Indie a Rusko. V roce 2015 proto EU přijala právní předpis o konzulární ochraně svých občanů cestujících mimo Unii.

V zahraničí vám pomůže ambasáda jakéhokoli státu EU

V praxi to znamená, že pokud v místě vaší cesty nemá Česká republika své velvyslanectví nebo konzulát, můžete se obrátit na velvyslanectví nebo konzulát jakéhokoli jiného členského státu. Pokud jste byli například okradeni nebo jste ztratili svůj pas, ambasáda či konzulát kterékoli ze zemí EU vám pomůže za stejných podmínek jako svým vlastním občanům.

Například v Namibii se tak mohou všichni občané EU obracet na ambasády Finska, Francie, Německa, Španělska a Spojeného království. V Nepálu nabízejí ochranu ambasády Dánska, Finska, Francie a Německa.

Pokud se dostanete do problematické situace v zemi mimo EU a potřebujete pomoc, kontaktní informace o všech ambasádách členských států EU mimo Unii naleznete na jedné internetové stránce.

V případě problémů se občané EU mohou obrátit na ambasádu kteréhokoli členského státu

V případě problémů, napřílad nehody, přepadení nebo ztráty pasu mimo EU, se občané Unie mohou obrátit na ambasádu kteréhokoli členského státu. Zdroj: Pixabay.com

V jakých případech můžete získat pomoc?

Pomoc ambasáda jiného členského státu poskytne například v případě ztráty nebo krádeže cestovního pasu nebo občanského průkazu. Ambasáda v takovém případě může vydat dočasné cestovní dokumenty. Když vás potká vážná nehoda nebo onemocníte, zastupitelský úřad může kontaktovat rodinu nebo přátele, pokud se ocitnete v nemocnici. Personál také může informovat nejbližší příbuzné v případě úmrtí.

Pokud se stanete obětí zločinu, například loupežného přepadení nebo závažného útoku, někdo z ambasády vás může doprovodit na policejní stanici. Ambasáda vám také může poskytnout informace o místním právním řádu nebo vám pomoct nalézt právníka v případě, že budete zatčeni nebo vzati do vazby. Podporu a případnou repatriaci vám zajistí také v případě nouze, například přírodní katastrofy nebo občanských nepokojů.

EU usnadňuje cestování do Austrálie či Latinské Ameriky

V roce 2017 byly nejoblíbenější destinací Spojené státy, které podle Eurostatu navštívilo 15 % evropských turistů mířících mimo EU. Druhé místo obsadilo Švýcarsko (8 %), na třetím se umístilo Turecko (8 %). Evropané rádi vyráželi také do Norska (6 %), Egypta (4 %), Maroka (4 %), Thajska (3 %), Spojených arabských emirátů (3 %), Ruska (3 %) nebo Indie (2 %).

Díky EU je pro Evropany snazší cestovat na jiné kontinenty. S Austrálií například Unie uzavřela dohodu o údajích ze jmenné evidence cestujících (tzv. PNR), jejímž cílem je usnadnit zpracovávání těchto údajů. Úřady, které se v zemích EU a v Austrálii zabývají předcházením terorismu a jiné trestné činnosti, mají přístup k údajům aerolinek o cestujících a tyto údaje také vzájemně sdílejí, přičemž však zajišťují vysokou úroveň ochrany údajů.

Občané EU si mohou o vízum do Austrálie zažádat elektronicky, cestující ze 14 států Unie mohou získat zjednodušené vízum, takzvané elektronické cestovní povolení (Electronic Travel Authority, ETA). Obyvatelé ostatních zemí EU si mohou požádat o eVisitor vízum, které je v mnoha případech vydáno automaticky.

EU také pracuje na tom, aby usnadnila cestování na Nový Zéland, kam nyní mohou její občané až na výjimky vycestovat bez víza, pokud v zemi nezůstanou déle než 3 měsíce.

Unie pomáhá turistům i prostřednictvím rozvoje infrastruktury

Unie podporuje rozvoj infrastruktury v afrických státech, čímž usnadňuje pohyb po africkém kontinentu. Cestování do Afriky zaznamenalo v poslední době prudký nárůst, v roce 2017 se Evropané stali nejčastějšími návštěvníky. EU má na africkém kontinentu několik mírotvorných misí a pomáhá při výcviku místních policejních sil. Tím přispívá k zajištění bezpečnosti nejen místních obyvatel, ale i turistů.

O bezpečnější prostředí usiluje Unie také v Latinské Americe, například s Kolumbií úzce spolupracuje na podpoře mírového procesu. V roce 2015 navštívilo Latinskou Ameriku 13,6 % Evropanů mířících mimo EU a odhaduje se, že číslo dál poroste. Unijní dohody o vízové vzájemnosti umožňují bezvízově cestovat do zemí, jako jsou Brazílie, Kostarika, Mexiko a mnoho dalších.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek