Opatření proti šíření koronaviru ve Spojeném království

24.03.2020
Úřad vlády

Přestože si Spojené království zvolilo odejít z EU, stále se nachází v přechodném období a ve spoustě oblastí je i nadále propojeno s Evropskou unií. I po brexitu je tak užitečné sledovat, jak se s výzvou boje proti nákaze koronavirem potýká nejen evropská sedmadvacítky, ale i Velká Británie. Premiér Boris Johnson uvedl, že krize spojená s koronavirem je největší, jaká za poslední desítky let Spojené království postihla. Přesto Londýn původně podobná opatření, jaké jsou ve zbylých zemích EU, donedávna nezaváděl.

Narozdíl od mnoha členských států EU Spojené království nevyhlásilo nouzový stav. Vláda Borise Johnsona ovšem vydala doporučení zůstat 7 dní doma, pokud se u někoho objeví symptomy nákazy virem Covid-19.

I bez nouzového stavu na dodržování pravidel dohlíží policie

Až v pondělí 23. března pak premiér Boris Johnson zdůraznil, aby lidé opouštěli domovy pouze ve velmi omezených případech, jako je cesta do práce, nákupy základních potřeb, v rámci fyzické aktivity jednou denně (myšleno jízda na kole, běh, apod), lékařské důvody nebo péče o potřebné. Na dodržování těchto pravidel bude nyní ve Spojeném království dohlížet policie.

Co se týče cestování, britská vláda vydala pouze doporučení občanům necestovat mimo Spojené království a zároveň vyzvala britské občany k návratu do země. Zrušeny jsou taktéž lety do Spojených států. Tento zákaz ovšem vzešel z americké strany.

Postupně nicméně vláda chystá opatření až válečného typu. Zatím se jedná o vybudování kolektivní imunity, což znamená že vláda pouze důrazně žádá o dodržování hygieny, což jsou podle odborných kruhů zatím nedostatečné kroky.

Londýn
Británie dlouho odolávala přísným opatřením obdobným těm, které zaváděly jiné evropské země. V pondělí 23. března však i britský premiér Boris Johnson přistoupil k přísnění pravidel platící pro celou zemi. Zdroj: Pixabay

Postupně nicméně přechází Spojené království na evropský model opatření. Od soboty 21. března jsou uzavřeny všechny restaurace (umožněn prodej s sebou), bary, divadla, kina, posilovny apod. Opatření bylo aktualizováno v pondělí 23. března, kdy byly uzavřeny všechny prodejny vyjma těch s nezbytným zbožím. Stejný den byl uveřejněn zákaz vycházení shromažďování na veřejnosti v počtu vyšším než 2 osoby, a to včetně společenských událostí (svatby, křtiny, nevztahuje se na pohřby). Bohoslužby v anglikánských kostelích jsou dočasně pozastaveny. Školské instituce jsou ve Spojeném království uzavřeny od neděle 22. března, odklad se týká i maturit a dalších závěrečných zkoušek.

Britská opatření na podporu ekonomiky

  • Centrální banka 19. března snížila úrokovou sazbu na nové historické minimum 0,1 % (poté, co již 11. 3. snížila z 0,75 na 0,25%) a zvýšila kvalitativní uvolňování o dalších 200 mld. liber na 645 mld. Banka oznámila zvýšení nákupů dluhopisů.
  • Vláda chystá tříměsíční hypoteční prázdniny. Dále odsouhlasila odklad plateb DHP na toto čtvrtlení o tři měsíce. Za cenu 30 miliard liber nebudou společnosti muset platit dlužnou DPH až do konce roku. Zvýší se také sleva na dani, vláda pomůže rodinám s nejnižšími příjmy. Daňové zvýhodnění na místní úrovni pro nejvíce postižené osoby a domácnosti v roce 2020 a 2021 bude krýt Hardship Fund s alokací 500 mil liber (snížení obecních poplatků, sociální granty).
  • Statutární nemocenská platba bude nyní k dispozici pro způsobilé osoby s diagnózou COVID-19 nebo pro ty, kteří nemohou pracovat, protože se v souladu s vládními doporučeními izolují. Nárok na podporu budou mít v době své pracovní neschopnosti i OSVČ. Ti, co žijí pod hranicí minima snadněji, dosáhnou na nemocenský příspěvek. V pátek 20. března došlo ke zveřejnění posledního záchranného ekonomického balíčku, týká se podpory zaměstnanosti a mezd, jedná se o bezprecedentní úroveň státní podpory na podporu podniků a pracovníků, zachrání miliony pracovních míst.
  • Britská vláda uhradí 80 % výplaty všech zaměstnanců soukromého sektoru i neziskových organizací, jejichž pracovní místa firma zachová.
  • Vláda poskytne místním orgánům finanční prostředky ve výši 2,2 mld. liber na podporu malých podniků. Maloobchodním, rekreačním a pohostinským firmám budou poskytnuty hotovostní granty v hodnotě 25 000 liber. Podniky s méně než 100 zaměstnanci ve všech sektorech budou moci požádat o granty v hodnotě 10 000 liber. Vláda přebírá na šest měsíců zisky i ztráty ze železniční dopravy, která je v UK provozována soukromými dopravci. Ti budou odvádět pouze nízký „správcovský poplatek.“ Vláda tedy částečně znárodnila osobní železniční dopravu. Společnostem s ručením omezením bojujícím s následky COVIDu se o 3 měsíce prodlouží lhůta pro povinnou registraci účtů. V UK je jich asi 4,3 mil, výjimka bude udělena na základě vyplněné online žádosti. UK zavádí 3měsíční ochranu před vystěhováním u nájemníků, kteří nebudou moci uhradit nájemné za komerční prostory.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek