Postup nákazy koronavirem v Itálii i Španělsku zpomaluje

07.04.2020
Euroskop, čtk

V Evropě zemřelo už podle agentury AFP přes 50.000 lidí nakažených koronavirem, z toho téměř 85 procent v Itálii, Španělsku, Francii a Británii. Ve třech z nich postup nákazy v posledních dnech zpomalil. Některé země opatrně uvažují o zmírnění omezení zavedených kvůli koronaviru. Například Rakousko chce začít s postupným zmírňováním po Velikonocích, podle kancléře Sebastiana Kurze ale bude záležet, jak se lidé budou o Velikonocích chovat. Slovensko, které v pondělí potvrdilo první dvě úmrtí na koronavirus (jako jedna z posledních zemí v Evropě), naopak kvůli Velikonocům od 8. do 13. dubna omezí volný pohyb osob a od středy obnoví kontroly na hranicích s Českem, Maďarskem, Rakouskem i Polskem.

Itálie a Španělsko

Nejvíce obětí z řad nakažených koronavirem eviduje Itálie, jež oznámila za den 636 nových úmrtí, což je o 111 více, než hlásily tamní úřady v neděli, kdy byl tento údaj nejnižší za více než dva týdny. Počet nových případů nákazy za den (3599) byl ale včera v Itálii nejnižší za tři týdny. Celkem registruje Itálie 132.547 nakažených, z toho 16.523 lidí zemřelo a 22.837 osob se už vyléčilo.

V počtu nakažených je Itálie třetí na světě po USA (na 340.000 případů a přes 10.000 úmrtí) a Španělsku (135.000 dosud potvrzených případů), které včera oznámilo 637 nových úmrtí, což je nejméně za dva týdny. Také počty nových případů nákazy (4273) byly včera ve Španělsku nejnižší za dva týdny.

Lékárník ve španělské Igualadě čekající na zákazníky. Zdroj: ČTK

Británie

Británie, která eviduje dosud 51.608 případů nákazy a 5373 úmrtí, včera oznámila výrazně nižší nárůst oproti neděli (3800 nových případů infekce a 439 úmrtí); počet obětí je nejnižší za týden.

V Británii je mezi nakaženými i premiér Boris Johnson, jehož v neděli hospitalizovali, protože u něj i po deseti dnech od pozitivního testu přetrvávaly příznaky nemoci. Johnson dál řídí vládu z nemocnice.

Rakousko

Rakousko, kde se dosud potvrdilo 12.058 případů nákazy, jako jedna z prvních evropských zemí vedle Česka nebo Dánska oznámila termíny zmírňování omezení. Plán je ale zatím předběžný. Omezení pohybu by mělo v Rakousku platit do konce dubna, už v úterý po Velikonocích by se měly otevřít menší obchody, zahradnictví a hobbymarkety. Větší obchody, nákupní centra a kadeřnictví by se měly otevřít 1. května. Hotely či restaurace by se mohly začít otevírat od poloviny května. Rozšíří se naopak povinnost zakrývat si ústa a nos na veřejnosti, v tom dal Kurz za příklad Česko.

Roušky – odborníci mění názor

K rouškám se opět vyjádřil zástupce Světová zdravotnická organizace (WHO). Podle jejího šéfa Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse je WHO znepokojena užíváním profesionálních pomůcek běžnou populací, upozornil, že lékařské roušky a respirátory by měly být přednostně vyhrazeny zdravotníkům.

Naopak německá kancléřka Angela Merkelová ještě před vyjádřením šéfa WHO včera řekla, že se postupně mění názor odborníků na nošení roušek. Bude-li se tento trend dál prosazovat, bude pro, aby je lidé nosili i v Německu, řekla Merkelová novinářům. Uvedla také, že koronavirus představuje pro Evropskou unii největší zkoušku od jejího založení.

Jourová: opatření přijatá v boji proti koronaviru by mohla oslabit demokracii

Místopředsedkyně Evropské komise (EK) Věra Jourová v rozhovoru s deníkem Die Welt vyjádřila obavy, že opatření přijatá v boji proti koronaviru by mohla oslabit demokracii. EK zkoumá nouzová opatření v zemích EU, zda nejdou proti demokratickým principům. Kritizované je v tomto ohledu zejména Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán může díky novému zákonu při nouzovém stavu vládnout pomocí dekretů.

Írán, Čína a Japonsko

Nejvíce postiženou zemí na Blízkém východě je stále Írán, kde k dnešku podle vlády počet nakažených stoupl na 60.500, 3739 nakažených zemřelo. V pevninské Číně, odkud se koronavirus začal koncem loňského roku šířit, v neděli přibylo 39 případů nákazy. Japonská vláda vyhlásí zřejmě v úterý v Tokiu, Ósace a dalších pěti prefekturách nouzový stav.

Nová opatření na Slovensku

Nová opatření oznámilo Slovensko, které od středy na šest dní zakáže až na výjimky v zemi volný pohyb osob a na deset dnů obnoví kontroly na hranicích i v rámci schengenského prostoru. Otevřeny budou jen vybrané hraniční přechody, například s ČR deset z 15 silničních. Na Slovensku v neděli přibylo 49 infikovaných, což je nejvyšší denní nárůst od prvního případu v zemi, kde je dosud přes 500 případů nákazy.

Francie

Vyšší nárůst případů nákazy za den oznámila i Francie (na 4000), nových obětí tam od neděle přibylo 833 případů. Z Francie včera mělo do Brna přiletět šest francouzských pacientů na plicní ventilaci, o pomoc s nimi požádala Francie českou vládu. Včera ale premiér Andrej Babiš oznámil, že Francie nabídku nevyužije, protože už lépe zvládá situaci.

Domácí násilí během koronaviru

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval vlády zemí světa, aby zakročily proti „hrozivému nárůstu případů domácího násilí“ v posledních týdnech, k nimž zřejmě přispěla karanténní opatření kvůli koronaviru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek