EU zahajuje dárcovskou iniciativu na globální boj proti COVID-19

27.04.2020
Evropská komise, Euroskop, foto Pixabay

Evropská unie spojila své síly s globálními partnery, aby počínaje pondělím 4. května 2020 odstartovala dárcovskou iniciativu – globální reakci na koronavirus.

„Potřebujeme sjednotit svět, jeho vedoucí představitele a všechny lidi v boji proti koronaviru. Už za deset dní zahájíme globální dárcovskou iniciativu. Skutečný maraton. Neboť porazit koronavirus, to vyžaduje celosvětovou reakci a trvalá opatření na mnoha frontách. Musíme vyvinout očkovací látku, vyrobit ji a nasadit ji ve všech koutech světa. A musíme zajistit, aby byla dodávána za dostupné ceny,“ řekla k iniciativě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Světová zdravotnická organizace (WHO) a globální organizace v oblasti zdraví vyhlásily společnou výzvu k akci, která by zajistila rychlý a spravedlivý přístup k bezpečným, kvalitním, účinným a cenově dostupným diagnostickým a terapeutickým prostředkům a očkovacím látkám proti koronaviru.

EU odstartuje celosvětový dárcovský maraton

K získání finančních prostředků na podporu tohoto úsilí Evropská unie a její partneři uspořádají celosvětový dárcovský maraton. Země a organizace z celého světa se vyzývají, aby přispěly k dosažení počáteční cílové částky 7,5 miliardy eur.

Výzkumní pracovníci a inovátoři na celém světě usilovně pracují na hledání způsobů, jak chránit naše životy a zdraví. Od 4. května bude Komise přijímat závazky ze strany zemí a nadací. Komise rovněž vyzývá vlády, významné podnikatele, známé osobnosti, filantropy, umělce a všechny občany, aby šířili povědomí o této celosvětové dárcovské iniciativě. Vybrané finanční prostředky budou rozděleny do tří složek: diagnostika, léčba a očkovací látky.

Odpočítávání startu maratonu začalo v pátek, v první den Světového imunizačního týdne 2020, pořádaného Organizací spojených národů. Letošním tématem je #VaccinesWork for All (Očkování prospívá každému) a kampaň se zaměří na to, jak očkovací látky, stejně jako lidé, kteří je vyvíjejí, dodávají a nechávají se očkovat, přispívají k ochraně zdraví všech a všude.

Více informací o této iniciativě a o tom, jak se jí zúčastnit, naleznete na internetové stránce o globální reakci na koronavirus: europa.eu/Global-Response

Jak vše začalo?

Dne 26. března se skupina G20 na mimořádném zasedání věnovaném rozšíření koronaviru dohodla na vytvoření celosvětové iniciativy pro připravenost a reakci na pandemii, která má „jednat jako univerzální, účinná a trvalá platforma pro financování a koordinaci s cílem urychlit vývoj a dodávku očkovacích látek, diagnostických metod a léčebných prostředků“.

Dne 24. dubna zahájily WHO a první skupina globálních aktérů v oblasti zdraví přelomovou celosvětovou spolupráci na urychleném vývoji, výrobě a zajištění spravedlivého globálního přístupu k novým základním zdravotnickým technologiím proti onemocnění COVID-19. Mezi tyto partnery patří: nadace Billa a Melindy Gatesových, Koalice pro inovace v připravenosti na epidemie, Světová aliance pro vakcíny a imunizaci, Globální fond, mezinárodní nástroj pro nákup léků UNITAID, Wellcome Trust a Světová banka. Společně chtějí dosáhnout společného cíle – spravedlivého globálního přístupu k inovativním nástrojům proti COVID-19 pro všechny.

V reakci na společnou výzvu k akci vyhlášenou aktéry v oblasti zdraví spojí EU své síly s Francií, Německem, Spojeným královstvím, Norskem a Saúdskou Arábií a uspořádají dárcovskou konferenci. Vychází to z oznámení předsedkyně Evropské komise von der Leyenovéze dne 15. dubna, že Komise uspořádá dárcovskou akci online pro financování vývoje očkovací látky proti COVID-19.

Komise současně vyčleňuje stovky milionů eur na výzkum a inovace, aby mohly být vyvíjeny očkovací látky, nové léčebné prostředky, diagnostické testy a lékařské systémy, jež budou předcházet šíření koronaviru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek