Regulacemi proti Číně vyjádřila EU solidaritu s Hongkongem

04.08.2020
Lucie Nalejvačová, Euroskop

Evropská unie nesouhlasí s novým čínským zákonem, který v Hongkongu umožňuje potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti a zahraniční vměšování. Svůj postoj vyjádřila Rada Evropské unie v tiskové zprávě na konci července. Ministři zahraničí členských zemí EU se navíc dohodli na regulatorním koordinovaném balíčku, který je první odpovědí EU na nové čínské vnitrostátní bezpečnostní předpisy.

Intervence v oblasti víz a omezení exportu specifických senzitivních zařízení a technologií, u kterých hrozí zneužití pro odposlechy v Hongkongu v rámci vnitřní represe. To jsou jen dvě rozhodnutí v balíčku opatření schváleným v EU. Další reakce zahrnují posílení a koordinace stipendií a akademických výměn pro hongkongské studenty a univerzity, unijní zapojení v podpoře tamní občanské společnosti, průběžné sledování soudů prodemokratických aktivistů a příslib debat na unijní úrovni o možných rizicích pro občany EU představovaných vnitrostátními bezpečnostními předpisy.

Cílem balíčku je vyjádřit politickou podporu autonomii Hongkongu v rámci zásady „jedna země, dva systémy“. EU zdůrazňuje, že nová legislativa není v souladu s mezinárodními závazky Číny vyplívajícími z čínsko-britského společného prohlášení z roku 1984 nebo s hongkongskými zákony. Tím, že Čína nedodržuje své závazky, znemožňuje prohloubení důvěry s EU, která je už tak omezená.

Hongkong

Pohled na Hongkong. Zdroj: Pixabay

Podle Vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella tímto Evropská unie vyslala vnějšímu světu jasný vzkaz, že vyjadřuje solidaritu občanům Hongkongu. Uvedl to na svém twitterovém účtu.

Evropská unie dál plánuje pozorně sledovat hongkongské podzimní volby do Legislativní rady, které se mají konat 6. září. Je pro ni zásadní, aby proběhly v souladu s demokratickými právy a svobodami. Do konce roku pak EU naplánovala konzultace s členskými státy, jejichž cílem je prozkoumání důsledků nové čínské legislativy na práva a svobody a podnikatelské prostředí v Hongkongu a dopadů balíčku opatření EU.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek