Referendum ve Švýcarsku uvolnilo cestu pro užší vztah s EU

02.10.2020
Lucie Nalejvačová, Euroskop

Minulý víkend Švýcaři v referendu odmítli ukončit svou účast na volném pohybu v Evropské unii. Dohoda o volném pohybu osob byla podmínkou pro to, aby Švýcarsko zůstalo součástí jednotného evropského trhu. Nechali tímto rozhodnutím také otevřené dveře pro dohodu o užších vztazích s EU. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová výsledek referenda uvítala.

V nedělním referendu 62 procent voličů odmítlo návrh omezit migraci z členských zemí Evropské unie a ukončit dohodu s EU o volném pohybu osob. Opačný postoj zastávalo 38 procent hlasujících. „Dnešek je skvělým dnem pro vztahy mezi Evropskou unií a Švýcarskem. Švýcaři promluvili a vyslali jasnou zprávu: máme před sebou velkou budoucnost,“ vyjádřil se o výsledku na twitteru předseda Evropské rady Charles Michel.

Do budoucnosti ve svém vyjádření hleděla i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová: „Samozřejmě mě těší, že švýcarská Federální rada nyní rychle přistoupí k podpisu a ratifikaci institucionální rámcové dohody, kterou jsme vyjednali v roce 2018.“


Vstříc silným bilaterálním vztahům

Plánovaná nová rámcová dohoda s EU má zastřešit stávající i budoucí dvoustranné dohody. Švýcarsko by tak automaticky přijalo jistá unijní pravidla, pokud si nevyjedná jiné podmínky. Na dohodě se obě strany dohodly minulý rok, ale Švýcaři odložili její předložení parlamentu do uskutečnění referenda.

Referendum vyvolala Švýcarská lidová strana (SVP). Po výsledku referenda řekl její předseda Marco Chiesa: „Budeme nadále bojovat za zemi a převezmeme kontrolu nad migrací.“ Odpůrci návrhu naopak výsledek spojují s podporou bilaterálních vztahů s Evropskou unií. „Bilaterální cesta je správná cesta pro Švýcarsko i pro EU,“ prohlásila švýcarská ministryně spravedlnosti Karin Keller-Sutterová.

Referendum, ve kterém švýcarští občané hlasovali o volném pohybu s EU, se odehrálo již počtvrté za posledních 20 let. Podle Karin Keller-Sutterové by odmítnutí volného pohybu bylo horší než brexit. Přinejmenším by to Švýcarsko vyřadilo z jednotného trhu, což by pro obě strany znamenalo ztrátu.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek