Pfizer je třetí největší farmaceutickou společností světa

13.01.2021
Euroskop, ČTK

Vizitka americké farmaceutické firmy Pfizer, která ve spolupráci s německou společností BioNTech vyvinula vakcínu proti novému typu koronaviru:

– Americká farmaceutická společnost Pfizer patří k největším výrobcům léků, podle tržeb byla v roce 2019 třetí největší farmaceutickou firmou světa. Sídlo má v New Yorku, svoje produkty nabízí ve více než 125 zemích a celosvětově zaměstnává přes 88.000 lidí.

– Společnost vyrábí širokou škálu produktů, od balzámů na rty až po přípravek na podporu mužské potence Viagra. K jejím nejznámějším výrobkům patří kromě Viagry lék na vysoký cholesterol Lipitor, přípravek na bolest a záněty Celebrex, lék tlumící úzkost Xanax či antihistaminikum Zyrtec. Firma v poslední době také silně investuje do léků na rakovinu a genové terapie.

– Společnost založil v USA v roce 1849 chemik německého původu Charles Pfizer a jeho bratranec Charles Eckhart.

– Prvním lékem vyvinutým ve společnosti Pfizer byl Santonin, přípravek určený k boji proti parazitům. Na počátku 20. století pak firma vyráběla zejména kyselinu citronovou. Během druhé světové války se společnost proslavila jako velkovýrobce penicilínu. V roce 1951 začala firma Pfizer svou celosvětovou expanzi.

– V červnu 2000 Pfizer koupil za 111,8 miliardy dolarů společnost Warner-Lambert, což je dodnes největší firemní převzetí v oblasti farmaceutických společností v historii, na jaře 2003 firma převzala společnost Pharmacia, o šest let později firmu Wyeth, v roce 2016 Pfizer oznámil koupi výrobce léků na rakovinu Medivation. V roce 2019 ohlásila firma převzetí výrobce generických léků Mylan, který se sloučil s odštěpenou divizí Pfizeru Upjohn do nové společnosti Viatris.

– Růst Pfizeru v posledních letech zpomalil. Generální ředitel Albert Bourla proto v červnu 2019 představil plán, jehož cílem je v příštích pěti letech přijít s 15 experimentálními léky, které mohou potenciálně zajistit tržby nejméně jednu miliardu dolarů ročně.

– Čistý zisk společnosti v roce 2019 dosáhl 16,3 miliardy dolarů, tržby byly ve výši 51,8 miliardy dolarů. Tržní kapitalizace firmy je zhruba 206 miliard dolarů.

– Českou pobočku Pfizer otevřel v roce 1993. Společnost zaměstnává asi 400 lidí.

– Pfizer ve spolupráci s německou firmou BioNTech v loňském roce vyvinul vakcínu proti novému typu koronaviru. Očkovací látku, která má podle údajů výrobce účinnost zhruba 95 procent, schválila jako první na světě 2. prosince Británie. V zemích Evropské unie se s očkováním začalo 27. prosince. Celkovou letošní produkci odhadly společnosti Pfizer a BioNtech na 1,3 miliardy vakcín, země EU z nich získají téměř polovinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek