Očkovací plán Evropské komise čelí překážkám

29.01.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Evropská komise si minulý týden vytyčila cíl proočkovat proti onemocnění covid-19 70 % dospělé populace ve členských zemích Evropské unie do konce letošního léta. Plán ale komplikuje dosavadní nedostatečné tempo očkování a omezení dodávek společnostmi, které vakcínu vyrábějí.

Evropská komise vyzve členské státy, aby stanovily cíl naočkovat do konce letošního léta proti koronavirovému onemocnění nejméně na 70 % dospělé populace. Svůj plán, který slouží jako nezávazné doporučení, zveřejnila Komise minulé úterý před jednání Evropské rady. Sama komisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová označila tento cíl za „ambiciózní“.

Nelehký úkol pro Evropu

Podle propočtů zpravodajského portálu Politico by současným tempem očkování unijní blok do konce září proočkoval pouze 15 % obyvatelstva. Na základě průměru minulého týdne by členské státy musely počet očkovaných pětkrát navýšit, aby dostáhly cíle Evropské komise. Při současném tempu by EU jako celek dosáhla vytyčeného cíle až v březnu 2024.

Předseda Evropské rady Charles Michel okomentoval splnění zadaného cíle se slovy „bude to obtížné.“ V rozhovoru pro francouzské rádio Europe 1 řekl, že s větším počtem očkovacích látek, které budou schváleny Evropskou unií, a s větším množstvím dávek, bude proces v celé Evropě plynulejší. Unijní představitelé tedy počítají se značným navýšením tempa očkování.

Druhé omezení dodávek vakcín

Rychlost očkování komplikuje již druhé omezení dodávek vakcín určené pro země EU. Nejdřív tak učinila společnost Pfizer/BioNTech, poté AstraZeneca. Pfizer/BioNTech jako důvod uvedla, že dočasně omezí své dodávky, aby navýšila výrobní kapacity. AstraZeneca snížení odůvodnila problémy ve výrobě.

Silné znepokojení evropští lídři pocítili, když jim o víkendu společnost AstraZeneca neodpověděla na legitimní otázky související s omezením. Poté následoval telefonát mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a generálním ředitelem společnosti AstraZeneca Pascalem Soriotem. Ještě ten den komisařka Kyriakidesová oznámila „diskuse se společností AstraZeneca dnes vyústily v nespokojenost s nejasnostmi a nedostatečným vysvětlením.“

Společnost AstraZeneca se nyní začala obhajovat tím, že kontrakt, který vloni podepsala s EU „nebyl smluvním závazkem“ na dodávku 400 milionů vakcín. Tuto informaci ve středu sdělil Pascal Soriot. Podle něj se v kontraktu jednalo o „nejlepší úsilí“, kdy si v zásadě řekli, „budeme se snažit, jak budeme moci, ale nemůžeme zaručit, že uspějeme“.

Očkování ve Velké Británii má přednost

Rozhořčení na straně EU ovšem není neopodstatněné. Nejen, že Evropská unie nebude disponovat takovým počtem vakcín, s jakým počítala, některé členské země si navíc objednaly nepoměrné množství vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, protože spoléhali na brzké masivní očkování vakcínou od AstraZeneca.

Společnost AstraZeneca dodá během prvního čtvrtletí do Evropské unie o více než půlku dávek, než s kolika EU počítala. Na otázku, zdali by mohla britská společnost vyrobit, vzhledem ke svému závazku, více vakcín pro EU, odpověděl Soriot, že bohužel ne, neboť dohoda společnosti s Velkou Británií stanoví, že dodávky by měly přednostně putovat do Velké Británie.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek