EU vyzývá AstraZenecu, aby dostála svých závazků

29.01.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Evropská unie se potýká s další překážkou na cestě k zažehnání pandemie. Farmaceutická společnost AstraZeneca oznámila týden před podmíněným schválením Evropskou agenturou pro léčivé přípravky své vakcíny omezení domluvených dodávek o 60 %. Co omezení způsobilo? Splní AstraZeneca své závazky vůči EU? Jak se k situaci staví Unie? Na tyto a další otázky najdete odpovědi v následujícím článku.

Poslední týden se debaty ohledně vakcinace Evropské unie soustředily na další snížení dodávek vakcín, tentokrát od společnosti AstraZeneca. Dnes má být látka schválena Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), podrobnosti ohledně jejího užití ale zůstávají nejisté.

AstraZeneca oznámila, že významně sníží svoje dodávky pro EU v první čtvrtletí 2021. Vyjednávání mezi stranami eskaluje, Evropská unie požaduje po společnosti dodržení smlouvy.

Plnění smluvních, společenských a morálních závazků

„Litujeme přetrvávajících nejasností v harmonogramu dodávek a požadujeme od společnosti AstraZeneca jasný plán pro rychlé dodání takového počtu vakcín, který jsme si zarezervovali pro první čtvrtletí,“ vyjádřila se na twitteru komisařka Stella Kyriakidesová po středeční schůzce výboru EU pro nákup vakcín, které se zúčastnil i generální ředitel AstraZenecy Pascal Soriot.

Ještě ve středu ráno při tom nebylo jisté, jestli se Soriot schůzky zúčastní. Mluvčí Evropské komise totiž v brzkých hodinách novinářům potvrdil, že společnost na schůzce zastoupena nebude. Ta o tom Komisi informovala den předem. Později ten den mluvčí AstraZenecy nicméně potvrdil, že na jednání bude Soriot přítomen.

Ani jeho přítomnost ale nedokázala zajistit příslib splnění závazků společnosti. Po schůzce se Soriotem sdělila Kyriakidesová médiím, „vyzývám společnost AstraZeneca, aby se plně zapojila, obnovila důvěru, poskytla nám úplné informace a splnila své smluvní, společenské a morální závazky.“

„Odmítáme logiku, kdo dřív přijde, je dřív na řadě“

Po oznámení výpadku dodávek vakcín společnosti AstraZeneca do Evropské unie, Velká Británie oznámila, že očekává nadbytek. To vysvětluje rozhořčení na straně EU, která se nyní snaží vyjednat se společností smluvený počet dodávek, který si zamluvila. Předběžnou kupní smlouvu mezi Unií a AstraZenecou uzavřely strany 27. srpna minulého roku. Jednalo se o první smlouvu EU s farmaceutickou společností o předběžném nákupu vakcíny.

I tak generální ředitel AstraZenecy zdůrazňuje, že dohodu s Velkou Británií uzavřela společnost tři měsíce před Evropskou unií. Na tento argument zareagovala komisařka Kyriakidesová slovy: „Odmítáme logiku, kdo dřív přijde, je dřív na řadě. Tak to může fungovat u řezníků v sousedství, ale ne ve smlouvách. A rozhodně ne v našich předběžných kupních smlouvách.“ Pascal Soriot ale odmítá, že by firmě AstraZeneca kontraktem vznikl smluvní závazek. Podle něj na jejich straně jednalo o „nejlepší snahu“ dodat vakcínu do Evropské unie.

Investice EU do zrychlení vývoje a výroby vakcíny

Britská vláda prohlásila, že má smluveno dostatek vakcín, aby proočkovala veškerou svou populaci. Tento argument je podepřen smlouvou na dodávku 100 milionů dávek očkovací látky od společnosti AstraZeneca. Jistotu britské vládě dodává pasáž ve smlouvě, podle které mají britské závody společnosti nejdřív splnit závazek vůči Velké Británii, poté jiným zemím.

Soriot uvádí, že jelikož Velká Británie uzavřela smlouvu dřív, oba britské dodavatelské řetězce byly uzpůsobeny k produkci vakcíny pro zdejší poptávku. Zbývající dvě linky, které se nachází v Belgii a Itálii, umožňují kvůli problémům s í aktivní látkou menší objem výroby.

Proti tomu se komisařka Kyriakidisová také vymezila se slovy: „v naší smlouvě není uvedeno, že by nějaká země nebo Spojené království mělo mít prioritu“. Dalším významným faktorem ve vyjednávání je fakt, že Evropská unie poskytla společnosti AstraZeneca objemné finanční prostředky na vývoj vakcíny. Dohromady EU vynaložila na zrychlený vývoj a výrobu několika vakcín proti onemocnění covid-19 2,7 miliard eur. Požaduje naprostou transparentnost, co se týče jejich vývozu z Unie, což dokládá i Komisí představený návrh na licencování exportu vakcín.

Další nejistoty, tentokrát ohledně účinnosti

Vakcína společnosti AstraZeneca byla vyvinuta na základě viru, který u šimpanzů způsobuje běžné nachlazení, nemůže se ale replikovat v lidských buňkách, tedy ani způsobovat infekci. Vědci z Oxfordu jej dále modifikovali tak, aby nesl genetické instrukce proteinu koronaviru. Oproti ostatním předním vakcínám má tato vakcína tu výhodu, že nemusí být skladována v tak extrémních teplotách, dá se dlouhodobě udržovat při 2 ° C až 4 ° C nebo při standardních teplotách chlazení. V porovnání s ostatními vakcínami je také levnější.

Vakcinační látky společnosti AstraZeneca EMA dnes podmínečně schválila pro všechny věkové skupiny navzdory tomu, že, německá očkovací komise včera doporučila, aby se látka podávala pouze osobám mezi 18 a 64 lety. O účinnosti u lidí nad 65 let totiž nemá dostatek dat. Tato zpráva navázala na pondělní zprávu německých médií, podle kterých má vakcína u seniorů pouze 8 % účinnost. Proti tomu se AstraZeneca ohradila a informaci označila za nepravdivou.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek