Skupina G7 se spojuje na pomoc méně vyspělým státům v boji proti pandemii

26.02.2021
Euroskop.cz, Evropská rada, Fotobanka ČTK

Skupina G7 věnuje 7,5 miliardy dolarů očkovací kampani COVAX. Nejvyspělejší země světa se na tom shodly minulý pátek na virtuální schůzce. Dále se dohodly na společném postupu při obnově světové ekonomiky za zdravotnických a klimatických výzev, které svět provází tento rok. Mimo Francie, Německa a Itálie tam byla Evropská unie zastoupena též předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

Leadeři skupiny G7 vydali po páteční schůzce prohlášení, ve kterém se zavázali k intenzivnější spolupráci v boji proti pandemii covid-19, aby urychlili vývoj a globální zavedení vakcín. Proto se rozhodli věnovat 7,5 miliardy dolarů programu Světové zdravotnické organizace (WHO) COVAX, jehož cílem je zajistit spravedlivou distribuci vakcín i zemím s nízkými a středními příjmy.

Splnění závazků Pařížské dohody

Kromě zdravotnické pomoci méně vyspělým zemím se skupina dohodla na ekonomické podpoře a udržitelném rozvoji na africkém kontinentu. Dále se pak zavázali k naplnění svých globálních ambic v boji proti změně klimatu a ztrátě biologické rozmanitosti. V souladu s Pařížskou dohodou chtějí nejpozději do roku 2050 provést zelenou transformaci a přejít tak na čistou energii.

Shoda mezi státy G7 byla v těchto oblastech dosažena také díky novému prezidentovi Spojených států amerických Joeu Bidenovi, který už ve své předvolební kampani slíbil větší příklon USA k multilaterální spolupráci. Také Spojené státy hned po své inauguraci vrátil ke klimatické dohodě z roku 2015.

Pomoc od Evropské unie

Evropská unie doposud vyčlenila do mezinárodního očkovacího programu COVAX 500 milionů eur. Na setkání G7 se rozhodla, že svůj příspěvek dvojnásobně zvýší. Z této dodatečné částky by 300 milionů mělo do programu přijít v podobě příspěvku, zbylých 200 milionů v podobě úvěru poskytnutého z rozpočtu EU.

Dále předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přislíbila dalších 100 milionů eur na podporu vakcinační kampaně v Africe, přičemž již dříve oznámila, že se EU podělí o své vakcíny s některými evropskými a africkými zeměmi mimo program COVAX.

Iniciativy před schůzkou G7

Rozhodnutí skupiny G7 sdílet své prostředky s méně vyspělými zeměmi nevyvolalo překvapení. Několik dní před jeho uskutečněním někteří evropští leadeři prosazovali pomoc zemím s menšími příjmy. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve svém rozhovoru pro Financial Times navrhl, aby bohaté západní země poslaly 3 až 5 % svých zásob vakcín proti onemocnění covid-29 do Afriky.

Macron také uvedl, že německá kancléřka Angela Merkelová tuto celoevropskou iniciativu podporuje. Také britský premiér Boris Johnson před schůzkou navrhl pomoc rozvojovým zemím při očkování svých obyvatel. Zároveň prosazoval, aby země G7 zkrátily čas potřebný na vývoj nových vakcín proti koronaviru o dvě třetiny, to by znamenalo místo přibližně 300 dní práce pouze 100 dní.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek