Aktuální trendy v migraci do EU: Zaměření na Kanárské ostrovy

03.03.2021
Evropský parlament, IOM, UNHCR

Migrační tématika se po dlouhé době kvůli pandemii viru covid-19 dostala v Evropě na druhou kolej. Přesto však téma stále rezonuje v evropské společnosti. Poslední dobou je migrace často spojována s Kanárskými ostrovy. Přinášíme vám článek o aktuálních migračních trasách do EU a reportáž z debaty Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) Evropského Parlamentu.

Výbor LIBE diskutoval 1. března o situaci na Kanárských ostrovech v souvislosti s migrací do Evropy. Situace je podle členů výboru alarmující při více než 22 tisících nově příchozích, kteří byli většinou zachráněni na moři v roce 2020. Během prvních měsíců roku 2021 přišlo dalších dva až tři tisíce imigrantů (podle čísel Frontexu za leden 2021 přišlo 1289 lidí). Oproti minulým rokům se jedná o významný nárůst. Tato trasa je pro nově příchozí také tou nejnebezpečnější, kdy stačí připomenout případ potopené lodi, která měla na palubě okolo 200 lidí, z čehož 140 cestu nepřežilo.

Situace v roce 2020 se podle místních autorit zhoršila o stovky procent, což vyústilo ve tvrdou realitu, kdy pro Kanárské ostrovy není možné takovou situaci dlouhodobě zvládnout. V současnosti je na Kanárských ostrovech přes deset tisíc migrantů. Nutná je i redistribuce migrantů tak, aby se neopakoval řeckých scénář. Kanárské ostrovy se potýkají s nelegální migrací více než 15 let, v uplynulých dvou letech však čísla nově příchozích rostou rychleji.

Agentura Frontex je přítomna na Kanárských ostrovech od listopadu roku 2020. Od letošního roku se spustila společná operace Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO), agentury Frontex a Španělska s cílem zabezpečit situaci v oblasti Kanárských ostrovů, a to v souladu s Novým migračním paktem. Klíčovými aspekty se staly posílení vztahů se třetími zeměmi, zabránění nelegální migraci a boj proti pašerákům, kteří se obohacují na lidském neštěstí. Frontex nyní působí ve výše zmiňované operaci Indalo ve vodách okolo Španělska a Kanárských ostrovů s 257 příslušníky.

Nejhorší možná volba cesty

Kapacita zařízení na ostrově překročila své maximum, proto se rozhodla Komise koncem roku 2020 pomoct Španělsku fondy, které mají zafinancovat nadměrné užívání zdravotních center a také zajistit převoz nejrizikovějších jednotlivců na pevninu.

Situace je však kritická i z hlediska nadměrného tlaku mezi nově příchozími a starousedlíky. Komisařka Ylva Johanssonová, která se připojila ke slyšení výboru LIBE uvedla, že tradiční migrační cesty do EU se mění a nově zažívá svůj boom právě cesta na západě Afriky, která vede skrze Kanárské ostrovy.

Komise podle Johanssonové zareagovala rychle a ve spolupráci se španělskými autoritami zavedla nutné kroky k přijímaní migrantů a uprchlíků na ostrově, aby by se místní systém nezhroutil a nenastala krizová situace. Podle Johanssonové je důležité vytipovat nejzranitelnější osoby a zajistit jim nutné bezpečí. Ostrov podle ní zažívá těžké časy nejen z hlediska zvýšené migrace, ale i ztráty turistů kvůli pandemii covid-19.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Johanssonová uvedla i nutnost integrace nově příchozích a zajistit právo azylu pro ty, kterým přísluší. Zároveň je zde podle ní nutnost dodržovat pravidla návratové politiky pro migranty, kteří nemají nárok na azyl a mají být tak navráceni do svých zemí. Klíčové je urychlit rozhodující proces, aby tito lidé nebyli nuceni setrvávat v detenčních centrech déle než je nutné.

Za 2000 eur ze Západní Sahary na Kanárské ostrovy

Podle dat UNHCR dorazilo na Kanárské ostrovy za rok 2020 přibližně 23 025 migrantů a uprchlíků, kdy nejvíce zastoupenými národnostmi byly: marocká, malijská, guinejská a senegalská. Co se týče demografického pohledu na příchozí, jejich skladba byla následná; 83 % tvořili muži, 12 % děti a 5 % ženy (demografická skladba se týká celého Španělska). Specificky co se Kanárských ostrovů týče, byla demografická skladba následující; muži 81 %, děti 14 % a ženy 5 %.

Počet utonulých na cestě směrem ke Kanárským ostrovům monitoruje organizace IOM – Missing migrants za rok 2020 utonulo zhruba 529 lidí a z celkového počtu monitorovaných lodí, které se k ostrovům za rok 2020 plavily (595) jich 40 ztroskotalo. Nejčastěji se tyto nehody staly u břehů Senegalu, Mauritánie a Západní Sahary. Podle příběhů migrantů cesta na Kanárské ostrovy stojí ze Západní Sahary okolo dvou tisíc eur.

Přestože se poslední dobou objevují zprávy o rostoucím napětí mezi starousedlíky, které kromě nelegální migrace trápí i dopady pandemie viru covid-19, přichází i zprávy z druhé strany, o pomoci migrantům na ostrově. Více: https://bit.ly/2MLZtnS

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek