10 let syrského konfliktu a 5 let migrační dohody

18.03.2021
Evropský parlament, Komise

Miunulý týden měly výročí hned dvě události dotýkající se zahraničních vztahů EU, válka v Sýrii a migrační pakt s Tureckem. Dne 15 března tomu totiž bylo deset let od vypuknutí občanské války v Sýrii a 18. března pět let od podepsání migrační dohody mezi EU a Tureckem.

Syrský konflikt trvá již deset let, kdy režim Bašára al-Asada potlačil demonstrace v celé Sýrii. Násilné potlačení demonstrací vedlo až k ozbrojenému konfliktu, který eskaloval do podoby občanské války s mezinárodním přesahem. Za uplynulých deset let došlo v Sýrii k porušení mezinárodního humanitárního práva, zneužívání, lidských práv a k emigraci, kdy zemi opustilo podle oficiálních čísel až 5,6 milionu lidí, kteří našli zejména azyl v sousedních zemích.

Uprchlická krize, která postihla obyvatele Sýrie je v současnosti nejhorší uprchlickou krizí na světě. Do nynějších dnů nebyly stále vytvořeny vhodné podmínky pro návrat uprchlíků do Sýrie dle mezinárodního práva. Do konfliktu v Sýrii se zapojilo i několik mezinárodních aktérů a teroristických organizací, z čehož nejznámější z nich je Daesh. Pro laickou veřejnost velmi špatně přehledná situace syrské občanské války vytvořila pocit nezájmu a dojem zamrznutého konfliktu.

EU jako největší humanitární donor

Politika EU směrem Sýrii a jejímu konfliktu je poměrně neměnná a stále trvá na ukončení represí a propuštění zadržených osob na svobodu. Pokud syrský režim a jeho spojenci nebudou odhodláni do konce května roku 2021 dodržet rezoluci Rady bezpečnosti OSN a dojde k dalším represím, EU obnoví sankce, které se zaměří především na vedoucí představitele režimu. EU zároveň podporuje jednotu a územní celistvost Sýrie. EU chce dohlédnout na férovost voleb, kterých se má zúčastnit i syrská diaspora ve světě.

EU rovněž podporuje dialog mezi mezinárodními aktéry, kteří jsou do konfliktu zapojeni. Konference na téma budoucnosti Sýrie se bude konat ve dnech 29. a 30. března 2021. Členské státy EU zůstávají nadále největšími dárci humanitární pomoci ( cca 24 miliard eur za deset let).

Se syrskou občanskou válkou souvisí také dohoda mezi EU a Tureckem, která měla za následek uzavření balkánské migrační cesty do EU. Dohoda byla uzavřena 18. března roku 2016. Dohoda má za cíl navracet nelegální migranty zpět do Turecka, a to za peněžní podpory Turecka. Podle dat UNHCR je v současnosti oficiálně v Turecku 3 660 000 syrských uprchlíků.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek