EU a Švýcarsko se zatím nedohodly na budoucí podobě vztahů

30.04.2021
Euroskop.cz, Evropská rada

Švýcarský prezident Guy Parmelin se minulý pátek sešel v Bruselu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, aby spolu vyjednávali o rámcové dohodě, která má upravovat budoucí vztahy mezi EU a Švýcarskem. Představitelé se nicméně nedokázali shodnout na společném stanovisku. Neshody panují především kolem problematiky volného pohybu.

„Musím uznat, že mezi našimi postoji přetrvávají významné rozdíly,“ uvedl po pátečním setkání s Ursulou von der Leyenovou švýcarský prezident Guy Parmelin. Na schůzce projednávali zástupci Evropské unie a Švýcarska dohodu, která vznikla v roce 2018, doposud si ale nepodařila získat podporu ve Švýcarsku. Plánovaná rámcová dohoda má nahradit více než 100 dvoustranných dohod, které nyní upravují vztahy mezi EU a Švýcarskem.

Slepá ulička

Jednání mezi EU a Švýcarskem se zasekla na dohodě o volném pohybu. V pondělí sdělil švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis novinářům, že jádrem slepé uličky je otázka, jak interpretovat, co znamená volný pohyb osob. V současnosti přijímá švýcarský systém pouze ty, kteří mají ve Švýcarsku zaměstnání, nebo jsou dostatečně bohatí, aby se uživili.

Dalším velkým problémem je švýcarský systém ochrany vysokých mezd proti narušení trhu dočasnou levnější pracovní silou ze zahraničí. Evropská unie nahlíží na tento systém jako na zkreslení konkurence na trhu práce. Dalšími spornými body jsou směrnice EU o právech občanů a otázky státní podpory.

Nejistá budoucnost

Pokud by obě strany nebyly schopny dosáhnout dohody, mělo by Švýcarsko zablokovaný přístup na nově formované jednotné trhy, například do energetické unie. Určitým stávajícím dohodám navíc brzy vyprší platnost. Například v květnu skončí splatnost dohodě o přeshraničním obchodu s výrobky zdravotnických technologií.

Zahraniční výbory obou komor švýcarského parlamentu usilují o to, aby se vláda nadále snažila dohodu s Evropskou unií uzavřít. EU je největším obchodním partnerem Švýcarska, přesto po brexitu zvažovalo, zdali by obchodní dohoda nebyla lepší alternativou místo zjednané rámcové dohody.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek