EU přispěje na humanitární pomoc Náhornímu Karabachu

24.05.2021
Evropská komise, Euroskop

Evropská komise přispěje dalších 10 milionů eur na humanitární pomoc Náhornímu Karabachu. Pomoc je určena nejvíce postiženým oblastem na podporu civilistů.

Nedávná vojenská akce v regionu, která probíhala ve velké míře po dobu šesti týdnů, způsobila ztráty, škody a vysídlení místního obyvatelstva. Boje přiměly navíc statisíce obyvatel uprchnout ze svých domovů kvůli bezpečnosti. Navzdory dohodě o příměří mezi Arménií a Ázerbájdžánem ze dne 9. listopadu 2020 zůstává humanitární situace, která se dále zhoršila pandemií covidu-19, nadále znepokojující. EU je klíčovým partnerem Arménie i Ázerbájdžánu a podporuje je v jejich reformách.

Situace v regionu si podle komisaře pro krizové řízení vyžaduje pozornost EU. EU zásadně navýšila podpora lidem zasaženým konfliktem, tak aby mohli došlo k udržení míru a stability. Komisař pro sousedství a rozšíření uvedl, že EU pokračuje v úsilí o dosažení komplexnější transformace konfliktů a dlouhodobé sociálně-ekonomické oživení a odolnost regionu.

Financování, které je dnes k dispozici, pomůže zajistit nouzovou pomoc včetně potravin, hygieny a domácích potřeb, víceúčelové hotovosti a zdravotní péče. Rovněž se bude vztahovat na ochrannou pomoc, včetně psychosociální podpory, výchovy v nouzových situacích a zajištění podpory včasného zotavení prostřednictvím podpory živobytí.

Ilustrační foto. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina, Euroskop

Sdílet tento příspěvek