Evropská unie chrání oceány obklopující Antarktidu

27.05.2021
Euroskop.cz, foto Pixabay.com

„Chce-li Evropa být globální, nemůže se omezovat pouze na svou kontinentální dimenzi,“ řekl portugalský premiér António Costa ve svém proslovu na zahájení Konference o budoucnosti Evropy. Evropská unie se kromě svých ekonomických a humanitárních aktivit na jiných kontinentech snaží také o globální zachování biologické rozmanitosti a ochrany životního prostředí. Konkrétně Antarktida patří mezi důležité globální cíle, na které se chce EU v rámci enviromentalismu soustředit.

Už několik let se Antarktida a otázky s ní spojené dostávají do politické agendy Evropské unie. Ta se ve spojitosti s kontinentem zajímá především o výzkum, klima a správu oceánů. „Jiní dali přednost Měsíci a Marsu, ale Evropa musí přijmout oceány jako naší hlavní misi a poslání do příštího desetiletí. Oceány pokrývají největší plochu planety, a přitom zůstávají velkým neznámem,“ uvedl ve svém proslovu na začátku května Costa.

Vymezení nových mořských chráněných oblastí kolem Antarktidy

Na konci dubna letošního roku uspořádala komisařka pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginijus Sinkevičiusová ministerskou schůzku, aby získala podporu členů Komise pro ochranu živých mořských zdrojů v Antarktidě. Chtěla totiž zahrnout do chráněných mořských oblastí EU části Jižního oceánu a zejména pak Východní Antarktidu a Weddellovo moře.

Chráněné mořské oblasti jsou geograficky odlišené zóny, pro které jsou stanoveny cíle ochrany. Představují globálně propojený systém pro ochranu biologické rozmanitosti a zachování mořských ekosystémů. Evropská unie si dává za cíl chránit mořské prostory globálně, protože i evropská moře pokrývají i jiné oblasti než pouze samotný kontinent.

Setkání ministrů bylo úspěšné, zmíněná pásma se připojila k ostatním chráněným mořským oblastem a k financování ochrany se přidaly Spojené státy americké a Nový Zéland. Vymezení nových mořských chráněných oblastí kolem Antarktidy bylo pro Evropskou unii prioritou jak pro naplnění agendy EU v oblasti mezinárodní správy oceánů, tak pro splnění strategie EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030.

Uchování dědictví lidstva

Antaktida je nejchladnější, největrnější a nejizolovanější místo na Zemi. Navzdory tomu a možná právě proto hraje obrovskou roli při regulaci vitality planety a podnebí. Jižní oceán, který obklopuje antarktický kontinent, je bohatý na biologickou rozmanitost. Změna klimatu je v polárních oblastech nejzřetelnější, proto se Evropská unie jako světový leader enviromentalismu v posledních letech v těchto oblastech čím dál víc angažuje.

Evropská unie dosáhla významných pokroků, co se ochrany mořských oblastí týče. Zřizováním rezervací zachraňuje v mořích biodiverzitu a uchovává tak dědictví lidstva. „Oceány uchováváme jako mosty mezi kontinenty a lidmi. Využíváme je k obchodu a k rozvoji znalostí, ale ještě toho v nich musíme spoustu objevit. Proto si je musíme uchovat a vážit si jich,“ řekl António Costa.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek