Demokracie a právní stát v Bělorusku, poté EU zruší sankce, sdělil Borrell

13.08.2021
Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Uběhl rok od prezidentských voleb v Bělorusku, který byl plný protestů proti Lukašenkovu režimu jak v samotném Bělorusku, tak na mezinárodním poli. Evropská unie od října minulého roku postupně zavádí omezující opatření vůči Bělorusku, nejčastěji ve formě sankcí. K příležitosti tohoto výročí vydal vysoký představitel Unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell prohlášení, ve kterém sdělil podmínky pro zrušení sankcí a také to, jak Evropská unie plánuje pomoci stabilizovat situaci v zemi.

V pondělí vydal Josep Borrell prohlášení k prvnímu výročí „zfalšovaných“ prezidentských voleb v Bělorusku. V něm se postavil za běloruský lid protestující proti Lukašenkovu režimu, proti porušování mezinárodních závazků Běloruska, a odsoudil diktátorovu represi a zastrašovací kampaň proti občanské společnosti a obráncům lidských práv.

Lukašenkův nedemokratický režim

„Lukašenkův režim tvrdě zakročil proti vlastní společnosti a neustále prohubuje příkop ve vztazích s běloruským obyvatelstvem. Zástupci opozice a prodemokratických sil a tisíce občanů ze všech skupin společnosti za nejasných okolností zemřeli, byli zadrženi nebo byli nuceni upustit zemi a žít v exilu,“ sdělil Borrell ve svém prohlášení.

Dále odsoudil diktátorův režim za vynucené přistání letu společnosti Ryanair 4978 v Minsku, aby běloruské úřady mohly zatknout novináře a Lukašenkova kritika Ramana Prataseviče. Veškeré toto nerespektování mezinárodních závazků a porušování lidských práv Lukašenkem vedlo k vyzvání k ukončení represivních praktik ze strany EU a podobně smýšlejících partnerů.

Kdy EU zruší sankce?

Inkluzivní národní dialog, to je podle Borrella jediná cesta, jak ukončit politickou krizi. Zároveň také uvedl, že zrušení sankcí EU bude možné pouze tehdy, pokud budou běloruské orgány plně dodržovat zásady demokracie a právního státu. S tím souvisí také bezpodmínečné propuštění a rehabilitace více než 600 politických vězňů a realizace svobodných a spravedlivých voleb pod dohledem OBSE/ODIHR.

Po zahájení přechodu k demokracii je EU podle Borrella odhodlaná pomoci stabilizovat běloruské hospodářství a reformovat instituce, aby byly více demokratické. Evropská komise 28. května nastínila, že je připravena poskytnout v rámci komplexního plánu hospodářské podpory demokratickému Bělorusku až 3 miliardy EUR.

Mezitím Evropská unie nadále podporuje běloruský lid, poskytuje mimořádné pomoci obětem útlaku a nezávislým sdělovacím prostředkům. V rámci režimu sankcí vůči Bělorusku je v současnosti označeno 88 osob a 7 subjektů včetně Alexandra Lukašenka a jeho syna Viktora Lukašenka.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek