Lídři zemí EU se bavili o společné obraně a o cenách energií

06.10.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie musí jednat aktivněji a samostatněji v obranné a bezpečnostní politice, zároveň ale dbát na partnerství se Spojenými státy a dalšími spojenci v NATO. Po neformálním jednání prezidentů a premiérů členských zemí to uvedl předseda Evropské rady Charles Michel. Lídři unijních zemí se bavili o posilování společné obrany či o budoucích vztazích s Čínou, jejich rozdílné názory však pracovní večeře ve Slovinsku nesjednotila. Několik politiků včetně českého premiéra Andreje Babiše hovořilo o potřebě společně řešit růst cen energií.

Šéfové unijních států se ve slovinském podhorském sídle Brdo pri Kranju sešli poprvé od neúspěšného konce spojenecké mise v Afghánistánu, který podle řady evropských politiků ukázal přílišnou závislost EU na Washingtonu. Jejich debata se točila i kolem zářijového uzavření bezpečnostního paktu mezi USA, Británií a Austrálií označovaného zkratkou AUKUS, které podle některých evropských politiků rovněž přidalo na naléhavosti myšlenkám na větší vojenskou nezávislost bloku.

EU musí posílit schopnost jednat samostatně

„Aby se EU stala efektivnější a asertivnější na mezinárodní scéně, musí posílit svou schopnost jednat samostatně,“ uvedl po jednání Michel v prohlášení, které na rozdíl od podobných neformálních summitů nebylo společným komuniké lídrů. Podle šéfa summitů musí unie rovněž lépe prosazovat své zájmy ve vztahu k Číně, která je „konkurentem, partnerem a systémovým protivníkem“.

Předseda Evropské rady Charles Michel
Předseda Evropské rady Charles Michel hovoří na okraj setkání lídrů zemí EU ve Slovinsku s novináři. Zdroj: Evropská rada

O posílení globální role EU hovoří lídři unijních institucí již od nástupu nové Evropské komise před dvěma lety. Zejména kvůli nejednotě členských států, které v otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky musejí rozhodovat jednomyslně, se však ráznější přístup vůči mocnostem jako je Čína nebo Rusko zatím EU prosadit nepodařilo. Rozdělená je i v otázce vytvoření vlastních vojenských sil, které prosazuje Francie či Německo, některé státy východního křídla unie jsou však zdrženlivější a odkazují na spolupráci v NATO.

Podle Michela se lídři ke globální strategii a bezpečnostní politice vrátí na prosincovém summitu a březnové vrcholné schůzce, jejímž hlavním tématem bude společná obrana.

Jak zmírnit růst cen energií?

Andrej Babiš či premiéři Španělska nebo Řecka na závěr večeře krátce otevřeli téma rychlého růstu cen energií, jehož dopad chce řada států zmírnit pomocí společných opatření. Volají například po společném nákupu energií či změně pravidla, podle něhož jsou na unijním trhu svázány ceny elektřiny a plynu, což v současnosti zdražuje elektřinu. Další země v čele s Německem se k reformním návrhům stavějí spíše skepticky.

Michel však širší diskusi odmítl s tím, že tématu věnují lídři podstatnou část řádného summitu za dva týdny v Bruselu. Tam již budou mít na stole návrhy možných opatření, které představí příští týden Evropská komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek