Šéfka Komise přislíbila pomoc Ukrajině s dodávkami zemního plynu

12.10.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie hledá způsoby, jak zajistit, že Ukrajina bude mít tuto zimu stabilní dodávky zemního plynu a nebude ponechána napospas možnému snížení dodávek z Ruska, uvedla dnes na summitu zástupů unie s Ukrajinou v Kyjevě předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle šéfky EK by plyn mohl na Ukrajinu proudit přes Slovensko.

„Budeme s vámi úzce spolupracovat na zvýšení kapacity dodávek z členských států Evropské unie. Jednou z možností je vypracování dohod týkajících se zpětného toku plynu pomocí dalšího plynovodu ze Slovenska,“ citovala von der Leyenovou agentura Reuters. Slovensko má od roku 2014 s Ukrajinou propojovací bod.

Von der Leyenová podtrhla, že i přes nový plynovod Nord Stream 2, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa, musí Ukrajina zůstat tranzitním státem pro přepravu plynu. Dodala, že je také třeba zaměřit se na energetickou efektivitu, díky níž by se mohla potřeba dodávek na Ukrajinu snížit.

Setkání předsedy ER, předsedkyně EK a ukrajinského prezidenta
Summit EU-Ukrajina. Zdroj: čtk

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes lídry EU vyzval, aby byli „odvážní“ a nabídli Ukrajině perspektivu coby zemi, která je součástí Evropy. „Pevně doufáme, že vedení Evropské unie a členských států bude mít odvahu začít vnímat Ukrajinu jako nedílnou součást evropského prostoru,“ prohlásil podle informačního portálu Ukrajinska pravda Zelenskyj.

Von der Leyenová mimo jiné zopakovala, že Evropská unie bude usilovat o nezávislost, územní integritu a suverenitu Ukrajiny, která usiluje o zvrácení ruské anexe Krymského poloostrova z roku 2014 a svádí boje s proruskými separatisty na východě země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek