Pozor, Albánie v unii není vtip


Martin Ježek, E15, 29. dubna 2009

Když se kdysi začalo vážněji debatovat o tom, že by Bulharsko a Rumunsko mohly vstoupit do EU, řekl na to jeden diplomat: „It is a joke!“ Zanedlouho se ale ukázalo, že to všichni mysleli smrtelně vážně. S podobným despektem teď velká část členských států hledí na albánskou přihlášku do EU.

Jde samozřejmě o důležité a viditelné gesto především pro Albánce samotné. Integrační proces se jinak skládá z takového množství úkonů, že podání přihlášky je pouhou formalitou. Černá Hora, soused Albánie, požádala o status kandidáta na vstup loni v prosinci a premiér Mirek Topolánek o chvíli později v Podgorici slíbil, že jednání o kandidatuře by mohla začít příští rok. Ovšem teprve až v těchto dnech bude Evropská komise černohorské podání projednávat. A pak dlouze vypracovávat stanovisko.

Unii se tak velmi hodí do krámu, že v Albánii proběhnou za dva měsíce volby, které všichni budou označovat za lakmusový papírek či test demokratické vyspělosti. Sali Beriša si tedy může být jist, že do té doby se na jeho přihlášku nikdo ani nepodívá.

Hlasování však skutečně bude testem. Ale ne kvůli přestřelkám v předvolební kampani. Albánie totiž pod tlakem unie zprovozňuje počítačový registr obyvatelstva, vydává občanské průkazy a pasy s biometrickými údaji a sestavuje volební rejstřík. Jestli se vládě podaří splnit evropský požadavek, aby v den voleb všichni plnoletí měli v ruce biometrické doklady, nikoli jen rodný list, bude to pro Albánii zásadní pokrok. Za to jedna vytrpěná formalita určitě stojí.

I když je Albánie nejchudší zemí Evropy, čemuž odpovídá náležitý chaos v její státní správě, justici i ekonomice, byla by chyba k ní přistupovat s předsudky. Svou polohou má Albánie poměrně velký strategický význam pro přepravu energetických surovin z východu do jižních států EU.

Tirana má pro Evropu navíc určující význam při řešení albánské otázky, která se týká většiny států západního Balkánu. Kromě Kosova Albánci žijí také v sousední Makedonii, Řecku, Srbsku i v Černé Hoře. Pro řešení napětí a separatismu albánských menšin v těchto státech je však potřeba, aby integrační proces splňoval jedno důležité kritérium: západobalkánské země by měly postupovat v rámci možností v jednom šiku. Tak, aby integrační proces nezostřoval hranice, nestavěl bariéry mezi státy a nerozděloval etnika.¨

Chorvatsko už ostatní země regionu asi nedoženou. Ale jestli jsme s přijímáním přihlášek začali, neměli bychom od nich zrazovat ani další dvě země, které se k jejich podání chystají: Bosnu a Hercegovinu a Srbsko. Nikdo přece neříká, že se stanou členy napřesrok. Sami uchazeči vědí, že svou vyspělostí jsou o dost níž, než je evropský průměr.

Autor: Martin Ježek

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality