„Chceme jednat. Ale ne o území Kosova“


Tereza Šupová, Lidové noviny, 1. října 2010

Kosovo je v nelehké situaci. V pondělí rezignoval prezident Fatmir Sejdiu, což by mohlo zkomplikovat blížící se rozhovory se Srby. Na cestě do Evropské unie také Kosovany čeká množství překážek. Pět zemí EU dosud Kosovo jako samostatný stát neuznalo.

Již v říjnu by se mohlo uskutečnit první kolo rozhovorů mezi dvěma dosud znepřátelenými stranami – Srbskem a jeho bývalou provincií, nyní samostatným státem Kosovem. Priština zároveň doufá v brzkou integraci do Evropské unie. Zájmy této nové země na mapě Evropy včera přijel do Prahy obhajovat kosovský ministr pro evropskou integraci Besim Beqaj.

„Mluvili jsme o výzvách a úskalích, které nás na cestě do Evropské unie čekají, a Česká republika je má ještě živě v paměti, prohlásil kosovský ministr po jednání se zástupcem české strany, náměstkem premiéra pro evropské záležitosti Michalem Sedláčkem.

Kosovo podle něj již dosáhlo určitého pokroku a chce odhodlaně přistupovat k dalším nezbytným reformám. Na této cestě by mu měla pomoci i Česká republika. „Nabídli jsme jim spolupráci při předávání zkušeností. Jsme přesvědčeni, že Evropská unie se musí i nadále rozšiřovat a západní Balkán nemůže být z tohoto procesu vynechán, doplnil ho Sedláček.

Jenže proces to nebude vůbec jednoduchý. Kosovo vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku 17. února roku 2008 a dosud ho uznalo 70 zemí světa. I v Evropské unii ale stále existují státy, které tak neučinily a ani prý v budoucnu nehodlají – jsou to Španělsko, Slovensko, Kypr, Rumunsko a Řecko.

A farmer passes by a cityline of Pristina, Kosovo, where a lot of new houses and mosques are built. Because of high unemployment rate, a lot of people are farmers. The independance for Serbia's province of Kosovo is currently prospected on the international political scene. Photo by Borut Peterlin/Ipak Images/ABACAPRESS.COM

Nad Prištinou polojasno. Na snímku farmář pase krávy na kraji kosovoského hlavního města. Foto ABACAPRESS

„Je to překážka, ale doufáme, že se vyřeší. Uznáváme, že žádná země nemá povinnost Kosovo uznat. Rozumíme jejim obavám, připustil Besim Beqaj. Jak ale dodal, Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v červenci jasně rozhodl, že Kosované měli „legální právo vyhlásit samostatnost. Kosovský ministr nechtěl prozradit, v jakém roce by si vstup do EU představovali, určitý harmonogram prý mají zatím jen „ve svých hlavách. Na jednu stranu by rádi integrační proces urychlili, na tu druhou ale prý „nežádají o laskavost ze strany Bruselu a hodlají splnit všechna kritéria.

Podle kosovského ministra by jeho země ráda přispěla ke stabilitě celého balkánského regionu. Jenže to by znamenalo, že se musí „normalizovat vztahy mezi Prištinou a Bělehradem. Před pár dny se objevila informace, že první kolo rozhovorů mezi srbským prezidentem a kosovským premiérem se uskuteční již tento měsíc.

„Chceme se konstruktivně zapojit, mluvit o ekonomice, dopravě, životním prostředí. Určitě ale nebudeme jednat o statusu Kosova či o našem území, uvedl na dotaz LN rezolutně Beqaj.

Podle některých analytiků je ale nyní Kosovo v nelehké situaci. V pondělí totiž rezignoval prezident Fatmir Sejdiu. Reagoval tak na výrok ústavního soudu, že nemůže být současně hlavou státu a předsedou politické strany. „Kosovo nemůže vést rozhovory s Bělehradem, když nemá kompletní instituce. Když jí chybí prezident a i vláda je oslabená, citovala agentura Reuters Ilira Dedu z kosovského think-tanku KIPRED. Podle Besima Beqaje ale k žádnému ohrožení rozhovorů z tohoto důvodu dojít nemůže. „Žádnou institucionální krizi nemáme. Prezidenta zastupuje předseda parlamentu, uzavřel kosovský ministr.

Autor: Tereza Šupová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality