Polygamie v Turecku


Mariana Pítrová, Euroskop, 21. ledna 2011

Pověz mi, kolik máš žen, a já ti povím, zda můžeš být Evropanem. Téměř 187 tisíc žen žije v Turecku v polygamním vztahu, ačkoliv je takový druh manželství v zemi, jež usiluje o vstup do Evropské unie, zakázaný. Alarmující číslo vyplývá z výzkumu ankarské univerzity, který dodává, že polygamie se nejvíc praktikuje v jihovýchodní oblasti země, kde žijí Kurdové.

Studie, kterou už má v rukou parlamentní komise pro rovné příležitosti, zjistila, že okolo sedmi milionů párů mělo předem dohodnuté manželství a asi pět a půl milionu Turkyň se manželkami stalo před svými osmnáctými narozeninami. Své o tom ví i turecký prezident Abdullah Gül. Ten si svou ženu vzal v době, kdy jí bylo pouhých patnáct let.

Příčinou mnohoženství je podle odborníků přetrvávání feudálních tradic v některých zaostalejších končinách země. Rodina tu stále ještě funguje na principu, který mužům dovoluje si najít další ženu, pokud mu ta první není schopná porodit dítě, respektive syna. Ženy takový sňatek většinou respektují a důvodem je nejen jejich víra, ale i tlak ze strany vlastní rodiny.

Polygamie je sice v zemi zakázána už od roku 1926, minulý rok ale začaly další debaty na toto téma poté, co tehdejší premiérův poradce oznámil, že se bude počtvrté ženit. Turecko se o členství v sedmadvacítce pokouší už neuvěřitelných 23 let, přístupové rozhovory s ním byly zahájeny v roce 2005, a to se střídavými úspěchy.


Pomůže mnohoženství stárnoucí Evropě?

V roce 2010 vydala Evropská komise zprávu, ve které vyjmenovala největší problémy Turecka, na jejichž vymýcení závisí i možné členství v unii. V té souvislosti zmínil Brusel vedle domácího násilí i vraždy ze cti, které jsou součástí muslimského práva šaría. O polygamii se zpráva ale tehdy nezmiňovala.

Na otázku serveru EurActiv, proč ve své zprávě komise polygamii nezmínila, odpověděli její zástupci tím, že vzhledem k tomu, že Turecko už má ve své legislativě zákaz polygamie zakotven, považuje se za samozřejmost, že se předpis úspěšně praktikuje napříč celým územím.

Tento týden poslal turecký premiér Erdogan dopis americkému časopisu Newsweek, ve kterém se ostře opřel do postoje Bruselu k přístupovým rozhovorům. Ty jsou nyní na bodu mrazu. Zároveň se zmínil o situaci stárnoucí Evropy a stagnaci jejího ekonomického rozvoje. Lékem na takové neduhy má být právě vstup tržně se rozvíjejícího Turecka. Otázkou však zůstává, zda systém harémových manželských svazků, je tím nejlepším způsobem, jak Evropu omladit. Stačí se podívat na jih, kde teď podobné radovánky otřásají křeslem jednoho z nejmocnějších evropských politiků, italského premiéra Silvia Berlusconiho.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality