Islanďany otravuje proevropská vládní kampaň


Hana Kopecká, EUROSKOP, 24. srpna 2011

Islandská vláda svou proevropskou kampaní jen dále posiluje už tak rozšířený euroskeptismus. V komentáři na portálu EU Observer to píše Vigdís Hauksdóttir, člen islandského parlamentu za Liberální stranu pokroku a odpůrce evropské integrace.

Islandskou přihlášku do EU v roce 2009 uspíšil hospodářský kolaps na podzim předchozího roku. Vstupu do společenství se ostrované dlouhá léta bránili a teprve v době nejhorší krize uvěřili, že teď už jim v Evropě snad bude lépe.

Podle Hauksdóttira pomohly proevropsky naladěným Islanďanům volby roku 2009. Zelení, kteří jsou naší nejlevicovější politickou stranou, tehdy na jaře opustili tradiční antievropský program, který bránil v alianci se sociálními demokraty, jedinou proevropskou partají, vysvětluje poslanec. Společně pak vytvořili současnou vládnoucí koalici.

Island, vodopád, lavička
Lavička pro Island? Ne děkujeme. Islanďané zatím chtějí na svoje vodopády hledět bez Bruselu za zády. Většina obyvatel by chtěla přihlášku do Evropské unie stáhnout. (reprofoto)

Umlčení euroskeptici, zrušené referendum

Nový euroblok však integrační myšlenku neprosadil, spíše naopak. Odpor k unii roste strmě dál, prakticky už od podání přihlášky k členství. Jeden z posledních průzkumů veřejného mínění provedla druhý srpnový týden agentura Capacent Gallup, podle které se členstvím v EU nesouhlasí 64,5% respondentů. Anketa také ukázala, že většina dotazovaných je pro stáhnutí přihlášky. Požadavek však v kabinetu nenašel zastání. Vláda převahu odpůrců nevyslyšela a stejně naložila i s žádostí o referendum, říká Hauksdóttir a dodává, že výsledek případného plebiscitu lze snadno odhadnout.

Socialisté jako archa eurofilů

Ačkoli jsou Islanďané v euroskeptismu za jedno, otázka integrace rozdělila politickou scénu. Proti se postavili někteří ministři Zelené levice, včetně šéfa rezortu zemědělství a rybolovu. Právě rybí otázka by totiž byla v přístupové smlouvě klíčová. Nedůvěra v integraci roste i v táboře sociálních demokratů, jediných strážců evropské myšlenky. Nevýhodou ovšem je, že zatím nenašli jiný program. Vnitrostranická krize už zašla tak daleko, že premiérka a předsedkyně Jóhanna Sigurðardóttir vyzvala vzácné příznivce evropské myšlenky napříč politickým spektrem, aby opustili své strany a rozšířili tenčící se řady sociální demokracie.

Přihláška do EU je pouze plýtváním zdrojů, jak islandských, tak Evropské unie. Bez ohledu na politickou reprezentaci se Islanďané své nezávislosti a suverenity nikdy nevzdají, pevně věří poslanec Hauksdóttir.

Spolupráce Island-EU

Díky účasti na schengenském i evropském hospodářském prostoru je Island s EU do značné míry integrován. Je součástí jednotného trhu a uplatňuje řadu evropských právních předpisů. Se státy unie dnes realizuje dvě třetiny svého zahraničního obchodu. Island je dále signatářem dublinského nařízení o evropské azylové politice, partnerem EU v programu Severní dimenze a zakládajícím členem NATO.

  • 1973 – dohoda o volném obchodu s Evropským společenstvím
  • 1994 – vstup do Evropského hospodářského prostoru
  • 2000 – Island se stává součástí Schengenu
  • 16. července 2009 – přihláška ke členství v EU
  • 2. listopadu 2009 – začátek přístupových jednání
  • 27. července 2010 – první mezivládní konference o vstupu Islandu do EU

Autor: Hana Kopecká, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality