George Niculescu: Turci bez EU neobstojí


Hana Kopecká, EUROSKOP, 30. srpna 2011

Regionální význam Turecka roste. Pomáhá mu vnitropolitická situace a vysoký hospodářský růst. Nic ovšem netrvá věčně. Chce-li Ankara výhodné postavení udržet, musí mu přizpůsobit vztahy se svými partnery, píše George Niculescu na portálu European Geopolitical Forum.

Za prominentním regionální pozicí Turecka stojí politická stabilita, v červnu stvrzená třetím vítězstvím Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), konsistentní ekonomický růst i události Arabského jara. Ankara dominuje východnímu Středomoří, černomořské oblasti i střední Asii. Jak však proměnit důsledek příznivých okolností v dlouhodobou regionální hegemonii?

Evropa na horší časy

Expertní červencová diskuze v Bruselu přišla hned s několika možnými podobami nové turecké pozice: sebevědomý hráč snažící se vyplnit teritorium, které vnímá jako mocenské vakuum; země se sklonem k unilateralismu, tu a tam přerušenému kontroverzní spoluprací s hnutím typu Hamas; beznadějný kandidát na členství v Evropské unii, přecitlivělý na západní kroky v kyperské otázce, která vedle evropské integrace zablokovala už i vztahy mezi NATO a EU.

Západním partnerům Turecka nevyhovuje ani jedna z těchto variant. Turecko si musí připustit, že příznivý status quo je pouze momentální, upozorňuje George Niculescu. Stabilní vnitropolitická situace není samozřejmá, stejně jako vysoký ekonomický růst, dodává. Právě dekáda nepřetržité prosperity odstavila členství v EU na druhou kolej. Mnoho Turků, včetně představitelů země, zapomíná, že evropská integrace je také ochranný štít pro horší časy, které Turecko možná čekají, varuje Niculescu.

Aliance se západem má smysl

Bez vidiny členství v EU má turecká role regionálního hegemona jepičí život. Vyřešení situace na Kypru a kandidátský status země jsou důležité pro stimulaci zahraničních investic nejen z Bruselu, ale také z Pekingu a Dillí. Chce-li si Turecko vůdčí postavení udržet, mělo by pečlivě zhodnotit silné a slabé stránky svých partnerů a ujasnit si, kdo koho potřebuje více, doporučuje Niculescu. Pak třeba oživí svá strategická partnerství s tradičními spojenci na západě, na místo beznadějného soutěžení s nimi skrze nové regionální aliance.

Autor: Hana Kopecká, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality