Kosovo: V Evropě tiká demografická časovaná bomba


Mary Fitzgerald, The Irish Times, 12.4. 2012 (převzato z Presseurop)

Nejmladší stát na kontinentu má nejvyšší míru nezaměstnanosti. Neklíčí v mladé kosovské generaci kvůli nedostatku pracovních příležitostí doma a nemožnosti vycestovat do zahraničí náhodou touha po revoluci?

Prištinští umělci, spisovatelé a snílci se po celý den setkávají v útulném prostředí Dit e Nat, knihami zaplněné kavárně, jejíž jméno v albánštině znamená den a noc. Mezi nimi je i Astrit Ismaili, 20letý konceptuální umělec, který se nedávno vrátil ze stáže v New Yorku. „Měl jsem štěstí. Dostal jsem stipendium na cestu do USA, říká. „Většina lidí v Kosovu šanci někam odejít nikdy nedostane kvůli obtížím při získávání víz. Je smutné, že talent a ambice místních mladých lidí jsou o dost větší, než umožňuje naše realita.

Ismailiho práce se zabývají tématy identity a sexuality. Umělec je nahlížejí skrze prizma společnosti, jež se stále ještě vyrovnává s následky války, jež napomohla zrození Kosova jakožto nezávislého státu. Umí i provokovat – v jednom svém projektu Ismaili pózoval téměř nahý proti prištinskému panoramatu – a uvědomuje si, že posunuje hranice v zemi, která je stále ještě velice konzervativní. „Pokud nemáte příležitost zakusit svět mimo Kosovo, tak se tu můžete docela dusit.Termín ‘dusit‘ používá i jeden nezaměstnaný vysokoškolák, který se představuje jako Dren. V přeplněné kavárně s výhledem na ikonický světle-žlutý nápis Newborn – odhalený při příležitosti jednostranného vyhlášení kosovské nezávislosti v roce 2008 – kolem sebe divoce máchá rukama.

Kosovo - mapa
Kosovo vyhlásilo nezávislost v únoru 2008. Demograficky je to země mladých, kteří však nemají práci a jsou stále více rozlobení (foto: wikipedia)

Kosovo je nicméně zemí mladých lidí. Dva miliony jeho obyvatel tvoří celkově nejmladší populaci v Evropě: každý druhý občan je mladší 25 let. Více než polovina ministrů kosovské vlády ještě neslavila 40. narozeniny. Kosovské prezidentce, bývalé šéfce policie, bylo loni, v době jejího zvolení do funkce, pouze 36 let. Kromě toho, jak ostatně představitelé země rádi zmiňují během diskuzí o výzvách, s nimiž se Kosovo musí potýkat, je tento stát, který v únoru oslavil své čtvrté narozeniny, nejmladším státem na světě po Jižním Súdánu.

Podle řady názorů však vláda, která zaplatila agentuře Saatchi & Saatchi zhruba 5 milionů euro za vymyšlení líbivé reklamní kampaně velebící kosovské „Mladé Evropany, nebere mladé dostatečně vážně. Před dvěma lety organizace Kosovo Stability Initiative, think-tank sídlící v Prištině, zveřejnil ve spolupráci s fondem UNICEF zprávu, podle které dosahuje míra nezaměstnanosti mladých 73 %.

„Nezaměstnanost v Kosovu mladé ničí, sdělil výzkumníkům jeden z respondentů citovaný jako Milot. Podle některých dalších oslovených mladým a nezaměstnaným ještě více škodí nepotismus a „jánabráchismus. Situace se má nad to ještě spíše zhoršovat než zlepšovat: podle odhadů dosáhne během dalších pěti let ekonomicky aktivního věku dalších zhruba 200 000 lidí. Příspěvky v nezaměstnanosti v Kosovu takřka neexistují. Jedinou záchranou síť představuje rodina. Řada lidí však hledá únik někde jinde: podle odborníků, kteří pracují s kosovskou mládeží, v poslední době vzrostla konzumace alkoholu a drog.

Celková míra nezaměstnanosti dosahuje v Kosovu zhruba 45 %, což je úplně nejvíc ze všech států západního Balkánu. Skomírající hospodářství je závislé na sektoru služeb, mezinárodní pomoci a remitencích zasílaných kosovskou diasporou v zahraničí. Posledně uvedený zdroj nicméně zasáhla globální finanční krize. K frustraci mladých se navíc přidává skutečnost, že Kosovo je jediným státem západního Balkánu, jehož občané nemohou volně cestovat do zemí EU.

Jeden z Kosovanů žijících v zahraničí upozorňuje na paralely s pocitem rozhořčení, který spustil loni protesty po celém Blízkém východě a severní Africe. „Mladá populace, vysoká nezaměstnanost mladých a rostoucí nespokojenost se statem quo – ty samé ingredience jsou i u nás. Někteří připisují velký podíl nárůstu nespokojenosti nacionalistickému hnutí Vetevendosje (Sebeurčení), které se těší podpoře mladých. Z hnutí aktivistických agitátorů se stala třetí největší parlamentní strana v Kosovu díky schopnosti využít rostoucí nespokojenost z izolace a stagnace země.

Vetevendosje se staví proti jakýmkoliv kontaktům se Srbskem, brojí proti tomu, co vnímá jako paternalismus mezinárodních misí v Kosovu, včetně operace EU známé pod označením Eulex, a prosazuje sjednocení se sousední Albánií. Ulice Prištiny jsou pokryté stranickými graffiti, včetně kritických hesel jako „Eulexperiment a „Jo Negociata – Vetevendosje! (Žádné vyjednávání – Sebeurčení!). Lídr Vetevendosje Albin Kurti mluví o nenásilném lidovém povstání proti tomu, co sám nazývá zkorumpovanou kosovskou elitou. Pouliční protesty tohoto hnutí už navíc několikrát skončily potyčkami s policií.

Kosovští představitelé, z nichž někteří popisují Kurtiho a jeho hnutí jako extremisty, možnost rozsáhlejších nepokojů zlehčují. „Žádné takové riziko tady není, říká prezidentka Jahjagová. Shem Aliu, osmadvacetiletý aktivista za občanskou společnost, který pracuje na Unií financovaném projektu na podporu hospodářského rozvoje a usmíření se domnívá, že Kosovo toho může hodně nabídnout. „Chceme vstoupit do EU, chceme se účastnit olympijských her, chceme být členy organizací jako FIFA… Chceme světu ukázat naši vůbec nejlepší stránku: mladé lidi, říká. „Izolace, které čelíme, tyto naše aspirace jen posiluje. Věříme, že nás čekají lepší zítřky.

Autor: Mary Fitzgerald, The Irish Times (převzato z Presseurop)

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality