Turecko na rozcestí


Newsweek, 29. září 2008

Turecko je dlouhodobý a „zavedený“ spojenec USA, ovšem na druhé straně je ekonomicky závislé rovněž na Rusku. Jakým směrem se vydá turecká diplomacie a ke kterému z partnerů se přikloní? Turecká zahraniční politika zatím není příliš konzistentní.

Ankara se stále častěji ocitá mezi mlýnskými kameny v podobě svých politických spojenců. Představuje jak tradičního spojence USA a Izraele, ale snaží se zachovat si přátelský postoj i k Sýrii a Iránu. Je kandidátskou zemí pro vstup do Evropské unie, ale přijímací proces zpomaluje otázka Severního Kypru.

Geostrategická poloha na Kavkaze a kulturní pouta se střední Asií z Turecka dělají klíčového partnera pro evropské plány v oblasti dovozu ropy a zemního plynu nezávislého na Rusku. Současně je Turecko samo velmi závislé na ruském plynu a obchodu s touto zemí. Není tedy divu, že si Turecko odmítá vybrat jednu ze zainteresovaných stran.

Turci samotní jsou podle posledních průzkumů veřejného mínění nakloněni spíše Rusku než Spojeným státům. Jedním z důvodů byla americká invaze do Iráku v roce 2003 a podpora Kurdů ze strany Washingtonu. Ve stejném roce se stalo Rusko největším tureckým obchodním partnerem. Současně Rusové – s více než 2 miliony osob ročně – tvoří největší podíl návštěvníků. Rusko také poskytuje Turecku více než polovinu jeho spotřeby uhlí a 65% zemního plynu, který přivádí nejdelším podmořským plynovodem Blue Stream.

Turecko se tedy logicky vyhýbá střetům s Ruskem. Přesto i Gruzie je tureckým strategickým partnerem, zejména co se energetických zásob týče. Ropovod z Baku přes Tbilisi do Cejhanu zásobuje Turecko miliony barelů ázerbajdžánské surové ropy. Díky tomu turecká politika nemůže jednoduše opustit Gruzii, naopak chce zůstat západním spojencem, přestože to znamená jisté ústupky ruskému partnerovi.

Z turecké strany zaznívají slova na obranu, slova, odmítající novou studenou válku a snažící se nalézt cestu dialogu a kooperace. Gruzínský konflikt inicioval otázku, jak moc situace v Iráku a ruská ekonomická síla ovlivní tureckou politiku. Nakolik tyto faktory dokáží odtrhnout Turecko od tradičních spojenců.

Autor: Euroskop, Terezie Vávrová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality