1 miliarda eur pro západní Balkán a Turecko


Lucie Priknerová, 15.12. 2015, Euroskop

Evropská komise schválila balíček ve výši 1 miliardy eur, který bude určen na předvstupní asistenční programy pro země Západního Balkánu a Turecka.

Balíček má podpořit nejen reformy, ale také regionální kooperaci a modernizaci soudnictví a státní správy. Mohou z něj čerpat Albánie, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Makedonie, Černá hora, Srbsko a Turecko. Podpora bude fungovat v rámci nástroje Předvstupní asistence (IPA II).

EU podporuje hlavně infrastrukturní projekty

„Tento balíček vyjadřuje náš silný závazek perspektivy EU pro západní Balkán a Turecko. Je to dlouhodobá investice do vlastní stability EU, bezpečnosti a prosperity a bude podporovat politický a ekonomický reformní proces pro země, na jejich cestě k přístupu“, uvedl eurokomisař pro Evropskou sousedskou politiku a vyjednávání o rozšiřování Johannes Hahn.

Klíčový program tohoto balíčku má pomoci s financování projektů zejména v dopravě a energetice západního Balkánu, konkrétně půjde o dvě železnice, dvě cesty a čtyři energetická propojení, všechny tyto projekty mají za cíl sbližovat tamní ekonomiky. Na tyto projekty může jít až 155 milionů eur. Očekává se, že evropský vklad by mohl podpořit půjčky od finančních partnerů v hodnotě 540 milionů eur, uvádí Evropská komise.

Srbsko zahajuje přístupové rozhovory

Po Chorvatsku, které se stalo členskou zemí EU v roce 2013, má teď ze zemí západního Balkánu do EU nejvíce nakročeno Srbsko. Země získala 1. března 2012 kandidátský status a v prosinci 2015 otevřelo první dvě přístupové kapitoly.

„Otevření kapitol je důležité, protože to umožní větší stupeň kontroly nad vládními akcemi v implementačních reformách…“, uvedl ředitel Policy Centre Dragan Popovič webu Balkan Insight. Podle něj je zatím největším problémem vláda práva a dodržování lidských práv.

Jedna z kapitol, které Srbsko otevírá, se týká Kosova, jehož samostatnost Srbsko neuznává. Kosovo je fakticky samostatné od roku 1999, nezávislost vyhlásilo nezávislost v roce 2008. Z unijní „osmadvacítky“ Kosovo uznává 23 členských států. Dá se očekávat velký tlak na Srbsko, aby vztahy s Kosovem upravilo.

Do Srbska by v rámci aktuálního balíčku mělo poputovat 196,6 milionů eur, které budou určeny např. na rozvoj dopravy a podporu vytváření právního státu. Kosovo může od EU získat 78 milionů eur.

Posun u Bosny a Turecka

V přístupovém procesu se posunula vpřed i Bosna a Hercegovina. Země podepsala v roce 2008 Stabilizační a asociační dohodu, která začala platit až v červnu 2015, poté, co se letos v únoru bosenští politici zavázali k dalším reformám. Z aktuálního balíčku půjde do Bosny 37,2 milionů eur.

Část peněz získá rovněž Turecko, které je kandidátskou zemí od roku 1999, a vede s Bruselem přístupové rozhovory od roku 2005. V listopadu 2015 se ovšem v době jednání o migrantské krizi otevřela další přístupové kapitola, která se týkají ekonomiky a monetární politiky. Do Turecka by se z nového balíčku mohlo dostat 255,1 milionů eur.

IPA II (Instrument for Pre-Accession Assistance)

IPA II je nástroj předvstupní asistence pro roky 2014- 2020. Má napomoci uskutečnit reformy v předem určených sektorech a přiblížit je standardům EU. Tento nástroj se používá v souladu se strategií rozšiřování EU, a proto jsou klíčovými oblastmi rozvoje demokracie a governance nebo vláda práva. Novinkou IPA II jsou Country Strategy Papers, které jsou vypracovány pro jednotlivé země a jejich specifika. To může pomoci k lepší integraci vlastních reforem jednotlivých subjektů, které se IPA II účastní.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek