O rozhovorech EU s Makedonií a Albánií se rozhodne za rok


Euroskop, čtk. 27. 6. 2018

Členské státy Evropské unie včera pro odpor Francie a Nizozemska nerozhodly o začátku přístupových rozhovorů s Albánií a Makedonií, jak na jaře navrhovala Evropská komise. Výsledkem zdlouhavých jednání je slib, že pokud dvojice balkánských států prokáže nepolevující reformní úsilí, bude o začátku přístupových rozhovorů rozhodnuto za rok.

Výsledek, o kterém s novináři hovořili diplomaté, vpodvečer na twitteru potvrdilo také končící bulharské předsednictví EU. „Členské země otevřely cestu k přístupovým rozhovorům s Makedonií a Albánií v červnu 2019,“ uvedla předsednická země.

Podle dokumentu, který má ČTK k dispozici, je cílem, aby se první mezivládní konference uskutečnily do konce roku 2019.

„Velké zklamání,“ řekl novinářům stručně při odchodu z budovy německý státní tajemník pro evropské otázky Michael Roth. Ráno své kolegy z Nizozemska a Francie vyzýval, aby na zahájení přístupových rozhovorů s oběma balkánskými státy kývli.

V reformách je dle Nizozemska potřeba pokračovat

„Obě země udělaly velký pokrok v otázce vlády práva a boje s korupcí, ale je to zároveň pokrok velmi současný. Důležité je, aby země v těchto věcech dokázaly vytrvat a pokračovaly,“ vysvětloval nizozemský postoj už při příchodu na jednání ministr zahraničí Stef Blok. Haag podle něj doufá, že začátek vyjednávání o vstupu bude možný, nechtěl ale spekulovat, kdy se tak stane.

Také Francie a její prezident Emmanuel Macron má výhrady proti začátku přístupových jednání už nyní. Postoj Paříže se podle diplomatů v minulých dnech nepodařilo ostatním zemím unie změnit.

Komise na jaře doporučila přístupová jednání zahájit. Albánie podle ní výrazně postoupila v justičních reformách a v boji proti organizovanému zločinu, Makedonii posunnulo také vyřešení sporu s Řeckem o oficiální název státu.

Johannes Hahn
Komisař Johannes Hahn se svými kolegyněmi místopředsedkyní Komise Federicou Mogheriniovou (vlevo) a bulgarskou ministryní zahraničních věci Ekaterinou Zaharievovou (vpravo).
Zdroj: Flickr

ČR zahájení rozhovorů podporuje

Český státní tajemník pro EU Aleš Chmelař při odchodu novinářům řekl, že téma by se nyní mohlo dostat také na jednání čtvrtečního summitu EU. Záležet však bude v této věci na rozhodnutí předsedy unijních schůzek Donalda Tuska.

Česko podporuje, aby rozhovory o přístupu dvojice západobalkánských států začaly co nejrychleji. Odklad totiž může znamenat nejen ztrátu motivace obou zemí k dalším reformám, ale také možné obnovení vlivu „třetích zemí“ v balkánském regionu, uvedl Chmelař.

EU se v posledních měsících začala po letech vlažného přístupu na západním Balkáně opět více angažovat. Květnový summit v Sofii se šesti státy regionu kromě frází o jejich „evropské perspektivě“ ale zemím v regionu slíbil především ekonomickou podporu například při budování infrastruktury.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek