EU řeší připravenost Albánie a Makedonie na přístupová jednání


Tereza Chlebounová, Euroskop, 18. 7. 2018

V úterý 17. července začala Evropská komise zkoumat, zda jsou Albánie a Makedonie připraveny zahájit příští rok rozhovory o vstupu do Evropské unie. Komise na jaře doporučila jednání spustit, proti se ale postavily Francie a Nizozemsko. Rozhovory v roce 2019 začnou jen v případě, že západobalkánské země dosáhnou dostatečného pokroku zejména v oblasti soudnictví a boje s organizovaným zločinem. Česká republika varuje, že odklad může vést ke ztrátě motivace.

Komise letos v dubnu uvedla, že Albánie a Makedonie dosáhly pokroku v řadě oblastí a podpořila spuštění přístupových jednání. Zároveň v hodnotící zprávě zdůraznila, že oba státy musejí pokračovat v reformách. Albánie podle ní například potřebuje posílit právní stát, Makedonie by zase měla zapracovat na otázkách svobody projevu a korupce, které podle Komise zůstávají vážným problémem.

Členské státy ale v červnu oddálily zahájení přístupových rozhovorů nejméně o rok. Proti jejich spuštění ještě letos se podle serveru Politico.eu postavily zejména Francie a Nizozemsko, které jsou vůči přijímání nových členů opatrné. Podpořilo je také Dánsko. Podle Nizozemska by měly západobalkánské země nejdříve prokázat vytrvalost při zlepšování svých soudních systémů a boje s organizovaným zločinem.

Česká republika naopak dlouhodobě podporuje, aby rozhovory začaly co nejdříve. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře by odklad mohl znamenat ztrátu motivace obou zemí k dalším reformám, ale také možné obnovení vlivu „třetích zemí“ v balkánském regionu, uvedla ČTK.

Eurokomisař pro rozšíření Johannes Hahn oznámil v úterý 17. července oficiální zahájení screeningu Makedonie a Albánie.

Eurokomisař Johannes Hahn (vlevo) oznámil v úterý 17. července oficiální zahájení takzvaného „screeningu“, tedy procesu, při němž se bude zjišťovat, zda jsou Albánie a Makedonie zralé na zahájení jednání o vstupu do EU. Vpravo premiér Makedonie Zoran Zaev. Zdroj: Audiovizuální služba Evropské komise

Země musejí nejdřív prokázat, že pokročily s reformami

Jak informoval server Politico, státy EU se po zdlouhavé debatě dohodly, že přístupová jednání s Albánií a Makedonií otevřou v červnu 2019, ovšem za předpokladu, že budou země pokračovat v reformách.

Evropský komisař pro rozšíření Johannes Hahn podle serveru Euractiv.com tento týden oznámil, že Komise oficiálně zahájila proces, během nějž prověří, jestli jsou západobalkánské země připraveny dodržovat právní normy EU, zejména kapitoly týkající se právního státu.

Komise příští rok zhodnotí úsilí obou států, a pokud dosáhnou dostatečného pokroku, proběhne do konce roku 2019 mezivládní konference za účasti všech států EU, Albánie a Makedonie, uvedl server Politico.

Do roku 2025 by se EU mohla rozšířit o 2 členy

Západní Balkán je letos v centru pozornosti zahraniční politiky EU. Mezi své hlavní priority jej zařadilo Bulharsko, které předsedalo Radě EU v první polovině roku, za důležitý jej považuje také současné rakouské předsednictví.

V únoru přijala Evropská komise novou strategii EU pro rozšiřování zaměřenou na země západního Balkánu, podle níž by se do roku 2025 plnoprávnými členy Unie mohly stát Srbsko a Černá hora, zatímco zbývající země v regionu by v té době měly v předvstupním procesu dosáhnout významného pokroku.

Nejdelší cesta čeká Bosnu a Hercegovinu a Kosovo, které mají zatím pouze status možných kandidátů na členství. Se Srbskem a Černou Horou vede EU v současnosti přístupové rozhovory, Albánie a Makedonie mají status kandidátů.

Makedonie vyřešila spor s Řeckem o svůj název

Makedonii přiblížilo k budoucímu členství vyřešení dlouhotrvajícího sporu s Řeckem o název země. Makedonie se totiž zároveň jmenuje nejsevernější řecké provincie. Kvůli tomuto sporu Řecko, které je členem EU od roku 1981, zahájení jednání blokovalo. Jak informoval server Euractiv, letos v červnu bylo dosaženo kompromisu – země se bude oficiálně jmenovat Republika Severní Makedonie.

Během září nebo začátkem října musí dohodu schválit makedonští občané v referendu. Vyhlídky na členství v EU a také v Severoatlantické alianci budou podle tamní vlády silnou motivací hlasovat kladně.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek