Vlády musí platit faktury včas


Günter Verheugen, Hospodářské noviny, 14. května 2009

Všichni teď mluví o ztrátách pracovních míst ve významných odvětvích a velkých podnicích. Vlády se horlivě snaží jim pomoci. Mince má ale i druhou stranu: koho zajímají miliony malých podniků, které bojují o přežití? Mne.

Protože vím, že bez podnikatelů nejsou ani podniky a bez podniků nejsou pracovní místa. Proto jsem přesvědčen, že musíme usilovat o to, abychom malým a středním podnikům zajistili nejlepší možné podmínky.

Mysli nejdřív v malém

Když se neplatí za dodané zboží a služby, je to pro podnik špatné za všech okolností. V době krize se to ale stává dramatem. Vlády by proto teď neměly zapomínat na to nejjednodušší opatření: vyhnout se obrovskému počtu faktur za nákup zboží a služeb, které platí opožděně.

Proto komise rozhodla, že je načase zdokonalit pravidla EU o opožděných platbách, a navrhla, aby veřejné orgány platily své účty do 30 dnů. Jako pobídku ke včasnému placení účtů komise navrhuje zavést paušální náhradu ve výši 5 %, kumulovanou s úrokem z prodlení. Zároveň se zavazuje, že urychlí své vlastní platby.

Tento návrh je jen posledním z řady iniciativ na pomoc malým a středním podnikům, s nimiž Evropská komise přišla a které vyvrcholily loni v červnu návrhem iniciativy »Small Business Act«. Jeho účelem je zlepšit přístup k podnikání a vztahuje se na všechny podniky, které mají méně než 250 zaměstnanců. Celkem tedy na 23 milionů evropských podniků.

Klíčem celé iniciativy je zásada »mysli nejdříve v malém«. Napříště proto mají všechny veřejné orgány zajistit, aby při vytváření politiky byly vždy zohledňovány zájmy malých a středních podniků.

Navrhli jsme také nový statut evropské soukromé společnosti, který umožní zakládat a provozovat malé a střední podniky podle stejných ustanovení práva společností po celé unii. A konečně jsem rád, že členské státy souhlasily s otevřením možnosti použít snížené sazby daně z přidané hodnoty na místně poskytované služby, včetně služeb s vysokým podílem lidské práce, jako jsou ty kadeřnické, stravovací a údržbářské.

Abychom podpořili a inspirovali nové podnikatele, zahájili jsme pro ně obdobu studentského programu Erasmus. Evropský výměnný program, který umožňuje podnikatelům jistou dobu pracovat v jiné zemi unie se zkušeným podnikatelem, a získat tak důležité dovednosti pro řízení malých a středních podniků.

Abychom malým a středním podnikům uvolnili ruce, snižujeme co nejrychleji administrativní zátěž vyplývající z předpisů EU. Cílem je snížit ji o čtvrtinu do roku 2012. Například v lednu 2009 tak komise přijala návrh na revizi směrnice o DPH s cílem odstranit překážky pro elektronickou fakturaci. Roční snížení nákladů by ve střednědobém výhledu mohlo představovat až 18 miliard eur.

Pokud jde o právo společností, komise navrhla, aby členské státy mohly vyjmout mikropodniky, které mají deset a méně zaměstnanců, z působnosti účetních směrnic unie, což by mohlo vést k úspoře sedmi miliard eur.

Teď

Jelikož pro malé a střední podniky je zásadní věcí přístup k finančním prostředkům, Evropská investiční banka věnovala malým a středním podnikům 30 miliard eur v podobě nových půjček poskytovaných prostřednictvím obchodních bank.

Nyní je vhodná doba, aby potřeby malých a středních podniků byly jednou provždy pevně začleněny do politiky EU. Abychom se dostali z nynější krize, musíme otevřít cestu těm, kdo chtějí vytvářet další pracovní místa a budou muset zajistit přechod k nízkouhlíkové ekonomice.

Autor: Günter Verheugen

Místopředseda Evropské komise. Odpovídá za podnikovou a průmyslovou politiku.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality